EU i Rusija se optužuju za lažne vijesti u vezi virusa

Italija, Korona virus
Evropska unija optužuje da kampanja iz Rusije ima za cilj da stvori konfuziju, paniku i strah (Al Jazeera)

Dok europski stručnjaci tvrde da ruski državni mediji šire lažne vijesti, s ciljem potkopavanja povjerenja javnosti u sposobnost europskih zdrastvenih sustava da se izbore s korona virusom, iz Moskve odgovaraju da su upravo te optužbe lažne priče bez dokaza.

Izvješće u koje je agencija AP imala uvid kaže da su stručnjaci Europske unije registrirali gotovo 80 dezinformacija o korona virusu u posljednja dva mjeseca, uključujući da je virus biološko oružje koje je napravio Zapad.

“Kampanja ima za cilj stvoriti konfuziju, paniku i strah, spriječiti ljude da dođu do pouzdanih informacija o virusu i mjera javne sigurnosti”, navodi se u izvješću, prenosi Tanjug.

Moskva: Optužbe bez dokaza

U tom smislu oni ukazuju na izvještavanje ruskih medija Russia Today, Sputnjik, Geopolitika i druge.

S druge strane, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kaže da su optužbe iz Bruxellesa same po sebi lažne vijesti, prenosi agencija Tass.

“Mi ne trebamo ništa dokazivati. Ako se iznesu optužbe, mora postojati dokaz. Ako nema dokaza, ne mogu se prezentirati optužbe”, rekla je ona, dodajući da nije prvi puta da Bruxelles pokušava okriviti Moskvu za svoje probleme.

Više od 210.000 ljudi diljem svijeta zaraženo je korona virusom, a bolest je odnijela više od 8.500 života.

Izvor: Agencije