Sjeverna Koreja ispalila neidentificirane projektile

Sjeverna Koreja je 13 puta prošle godine testirala projektile (Reuters)

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ispalila dva neidentificirana projektila iz obalnog područja te je time nastavila demonstriranje sile nakon višemjesečne stanke, saopćila je južnokorejska vojska.

Lansiranja su uslijedila dva dana nakon što su sjevernokorejski državni mediji objavili da je vođa Kim Jong-un nadgledao artiljerijsku vježbu čiji je cilj testiranje borbene gotovosti jedinica na liniji fronta i u istočnim područjima, piše Anadolija.

Iz Zajedničkog generalštaba vojske Južne Koreje u saopćenju su potvrdili lansiranje projektila, ali nisu mogli odmah kazati koliko su letjeli te da li je oružje bilo balističko ili se radilo o raketnoj artiljeriji.

Predstavljanje novog ‘strateškog oružja’

Projektili su lansirani iz sjevernokorejske luke Wonsan, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Tokom važnog sastanka vladajuće sjevernokorejske partije krajem decembra, Kim je izrazio duboku frustraciju zbog zastoja diplomatskih aktivnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama i rekao da neće denuklearizirati zemlju ukoliko SAD nastavi s neprijateljskom politikom prema Sjevernoj Koreji.

Također je kazao da će uskoro otkriti novo “strateško oružje” i da ga više neće sputavati samonametnuti moratorij na testiranje oružja, koji se poklapao s njegovim pregovorima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Sjeverna Koreja je 13 puta prošle godine testirala projektile.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO