Migranti presjekli ogradu, 2.500 ih prešlo u Grčku

Migranti su u ruralnom dijelu uspjeli presjeći žičanu ogradu na granici između dvije zemlje (Anadolija)

Stotine ilegalnih migranata prešlo je u ponedjeljak iz zapadnog turskog grada Edirnea na teritoriju Grčke.

Hiljade migranata koji dolaze u Edirne, kako bi prešli na teritoriju Grčke, na sve moguće načine pokušavaju preći granicu i nastaviti put prema Evropi.

Oko 2.500 migranata u turskoj Ipsali, gdje je i granični prelaz s Grčkom, uspjelo je preći na grčku teritoriju, nakon što su u ruralnom dijelu uspjeli presjeći žičanu ogradu na granici između dvije zemlje.

Po prelasku na teritoriju Grčke, suprotstavile su im se tamošnje granične službe, ispalivši nekoliko pucnjeva u zrak, nakon čega su se migranti razbježali, navela je Anadolija.

Traže drugu lokaciju

Ostali su se povukli sa tog područja, tražeći drugu lokaciju za prelazak granice.

Migranti na sve moguće načine pokušavaju preći granicu i nastaviti put prema Evropi

Više od 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije, drugih bliskoistočnih država i Afganistana, stigli su do turskih granica s državama Evropske unije Grčkom i Bugarskom, od kako je zvanična Ankara prošlog četvrtka najavila da će ih prestati držati na svojoj teritoriji.

Grčka je u nedjelju proglasila stanje najviše pripravnosti u zaštiti granice od priliva hiljada migranata ka njenoj terotoriji i objavila da se svaki novi zahtjev za azil suspendira za one koji ilegalno uđu u zemlju.

Izvor: Agencije