Merkel: Erdogan ne bi trebao koristiti izbjeglice zbog nezadovoljstva

Migranti su autobusima uz koorinaciju Ureda guvernera Edirnea premješteni u privremeni smještaj (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da razumije da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekuje veću pomoć Evrope u rješavanju izbjegličke krize, ali je navela da ne bi trebao koristiti izbjeglice da bi izražavao svoje nezadovoljstvo.

“Razumijem da se Turska suočava s velikim izazovom što se tiče Idliba”, rekla je Merkel novinarima u Berlinu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ipak, za mene je neprihvatljivo da predsjednik Erdogan i njegova Vlada to nezadovoljstvo ne izražavaju u dijalogu s nama kao Evropskom unijom, već na leđima izbjeglica”, istakla je njemačka kancelarka.

Prema njenim riječima, to nije način da se napreduje.

Merkel je kazala da bi EU i Turska trebale nastaviti razgovore o sporazumu o izbjeglicama i da je Njemačka, također, otvorena za bilateralnu podršku Turskoj.

Turska dobila 3,2 milijarde eura

Grčka je u nedjelju proglasila stanje najviše pripravnosti u zaštiti granice od priliva hiljada migranata ka njenoj terotoriji i objavila da se svaki novi zahtjev za azil suspendira za one koji ilegalno uđu u zemlju.

“Izbjeglice su stavljene u situaciju u kojoj su otišle do granice i nalaze se u ćorsokaku”, rekla je kancelarka, prenosi Beta.

Kako je rekla Merkel, politika EU-a sastoji se u tome da se zaključuju sporazumi između država da se izbjeglice ne bi stavile u težak položaj, u osvrtu na sporazum EU-a i Turske iz 2016. godine, čiji cilj je bio da se migranti spriječe da dođu u Evropu u zamjenu za finansijsku pomoć Unije.

Od šest milijardi eura obećanih Turskoj, prema sporazumu sklopljenim s Briselom 2016. godine, 3,2 milijarde eura je isplaćeno, kazao je glasnogovornik kancelarke Merkel.

Više od 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije, drugih bliskoistočnih država i Afganistana stigli su do turskih granica s državama EU-a Grčkom i Bugarskom od kako je zvanična Ankara prošlog četvrtka najavila da će ih prestati držati na svojoj teritoriji.

Izvor: Agencije