Ruski naučnik: Testiranje vakcina trajat će najmanje šest mjeseci

Ranije su američki stručnjaci saopćili da su počeli testiranja prve eksperimentalne vakcine protiv novog korona virusa (EPA)

Direktor kliničkog istraživačkog centra precizne regenerativne medicine na Saveznom univerzitetu u Kazanju Albert Rizvanov, koji zajedno s timom istraživača radi na vakcini protiv novog korona virusa, vjeruje da će efikasno rješenje brže biti nađeno ako se pridruži više istraživačkih timova, ali će testiranje predloženih vakcina svejedno trajati najmanje šest mjeseci.

Rizvanov je ukazao na važnost dokazivanja efikasnosti i sigurnosti vakcine koja tek treba biti napravljena, dodajući da se istraživanje agensa protiv HIV-a vodi već više od dvije decenije, ali se nijedna od vakcina nije pokazala dovoljno efikasnom, prenio je Tanjug od agencije TASS.

“Što se više grupa pridruži istraživanju, to bolje”, rekao je Rizvanov i dodao da će najvjerovatnije neko uspjeti.

“Mnoge zemlje i laboratorije širom svijeta rade na ovom problemu”, kazao je.

“Traje nekoliko kliničkih testova (ne manje od pet u različitim fazama). Kako vidim, testovi (vakcina koje se razvijaju širom svijeta) mogu trajati šest do 12 mjeseci”, zaključio je Rizvanov.

Ideja istraživača u Kazanju jest da pokušaju napraviti vakcinu ne koristeći živi virus ili njegove prečišćene proteine.

Eksperimentalna vakcina

To će biti moguće korištenjem metoda genetičkog inženjerstva i terapije koja se, također, koristi za liječenje nasljednih bolesti i raka.

Ranije su američki stručnjaci saopćili da su počeli testiranja prve eksperimentalne vakcine protiv novog korona virusa.

Associated Press prenio je da je prva injekcija napravljena u Istraživačkom centru “Kaiser Permanente” u Seattleu.

Bilo je izvještaja i da je ruska biotehnološka kompanija Biokard u Sankt Peterburgu pokrenula istraživanje vakcine protiv virusa COVID-19.

Prema posljednjim podacima, više od 210.000 ljudi zaraženo je korona virusom širom svijeta, a od njega je preminulo više od 8.500 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO