Novi Zeland: Abortus više nije krivično djelo

Prema starom zakonu, abortus je bio krivično djelo (EPA)
Prema starom zakonu, abortus je bio krivično djelo (EPA)

Na Novom Zelandu će abortus biti tretiran kao pitanje zdravlja, a ne kao kriminalno djelo, i to je dio velikih zakonskih promjena koje će biti uvedene nakon više od četiri desetljeća.

Parlament je usvojio reformu sa 68 glasova za i 51 protiv, prenosi Tanjug.

Zakonodavci predlažu da se izmijeni zakon o abortusu iz 1977. godine i da žena može prekinuti trudnoću do 20. sedmice, u saglasnosti sa svojim ljekarom.

Saglasnost dva ljekara

Nakon 20. sedmice trudnica bi se morala testirati i dobiti saglasnost dva ljekara da je odluka o prekidu trudnoće potrebna.

Prema starom zakonu, abortus je bio krivično djelo na Novom Zelandu.

Žene su mogle prekinuti trudnoću samo ako se dva ljekara slože da bi trudnoća mogla ugoroziti njeno mentalno ili psihičko zdravlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Temeljem istraživanja platforme Open Democracy koja je otkrila da u Hrvatskoj djeluju udruge koje se lažno predstavljaju kao klinike za abortus, dio saborskih zastupnika zatražio je osnivanje Istražnog povjerenstva. Tvrde da udruge mame žene u nepostojeće klinike a zapravo ih dočekaju sa savjetima punim lažnih informacija i zastrašivanja kako bi ih odgovorili od abortusa. U istraživanju […]

Žene koje podržavaju pravo na abortus protestirale su u gradovima širom SAD-a kako bi pokazale konzervativnim političkim snagama da se protive naporima kojima se ograničava pristup toj medicinskoj proceduri. Savezna država Alabama nedavno je uvela zakon kojim se abortus zabranjuje u gotovo svim slučajevima, uključujući incest i silovanje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO