EU stvara strateške zalihe medicinske opreme

Von der Leyen: 'Međusobna pomoć jedini je put naprijed' (EPA)
Von der Leyen: 'Međusobna pomoć jedini je put naprijed' (EPA)

Evropska komisija donijela je odluku o stvaranju strateških zaliha medicinske opreme, kao što su ventilatori i zaštitne maske, u cilju pomoći zemljama Evropske unije tokom pandemije virusa COVID-19.

Iz Komisije kažu da je to prvo uspostavljanje zajedničkih evropskih rezervi hitne medicinske opreme, prenosi Tanjug.

Zalihe će uključivati medicinsku opremu za intenzivnu njegu, kao što su ventilatori, lična zaštitna oprema, poput maski za višekratnu upotrebu, vakcine, lijekovi i laboratorijski materijal.

“To će biti od koristi svim našim državama članicama i svim našim građanima. Međusobna pomoć jedini je put naprijed”, kaže predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Zajedničke nabavke

Iz Komisije napominju da je uspostavljanje zaliha medicinske opreme način da se države članice brže i efikasnije podrže u slučaju nedostatka opreme potrebne za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih radnika i pomoć za usporavanje širenja virusa.

Dodaje se da su države članice trenutno u procesu zajedničke nabavke lične zaštitne opreme, respiratornih ventilatora i predmeta neophodnih za testiranje na korona virus.

“Ovaj koordinirani pristup državama članicama daje jaku poziciju u pregovorima s industrijom o dostupnosti i cijeni medicinskih proizvoda”, kaže evropski komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Izvor: Agencije


Povezane

Korona virus nije ‘pobjegao iz laboratorije’, ne može vam stići pošiljkom iz Kine i ne postoji dokaz da vam kućni ljubimac može prenijeti virus.

26 Feb 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO