WHO: Počelo prvo ispitivanje vakcine za korona virus

Istraživači su nakon smrtnih slučajeva obustavili testiranje (Reuters)

Počelo je prvo ispitivanje vakcine protiv smrtonosnog korona virusa, potvrdio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ghebreyesus je istakao da je ispitivanje počelo “samo 60 dana nakon što je Kina podijelila gensku sekvencu virusa”, ali nije precizirao gdje se ispitivanje provodi, prenosi Anadolija.

Iako je ispitivanje prekretnica u borbi protiv širenja bolesti, zvaničnici kažu da će trebati najmanje 12 do 18 mjeseci da vakcina bude dostupna za javnu upotrebu.

Upravo iz tog razloga WHO i njegovi partneri organizirali su studiju u zemljama u kojima se neki od neprovjerenih tretmana upoređuju jedni s drugima.

‘Izolacija, testiranje i liječenje’ 

Među zemljama koje su potvrdile da će se pridružiti “solidarnom ispitivanju” jesu Argentina, Bahrein, Francuska, Iran, Južnoafrička Republika, Kanada, Norveška, Španija, Švicarska i Tajland.

“Znamo da se mnoge zemlje sada suočavaju s eskaliranjem epidemija i osjećaju se preopterećeno, ali postoji nada. Mogu smanjiti opterećenje zdravstvenog sistema i pomoći da se epidemije riješe, omogućujući ciljane i usredotočene mjere. No, da bi suzbile i kontrolirale epidemije, zemlje moraju izolirati, testirati, liječiti i ući u trag virusu. Ako to ne urade, lanci prenosa mogu se nastaviti na niskom nivou, a zatim će oživjeti kad budu ukinute mjere fizičkog distanciranja”, rekao je Ghebreyesus.

Kazao je i da WHO i dalje smatra da izolacija, testiranje i liječenje svakog sumnjivog slučaja i pronalaženje svakog kontakta moraju biti okosnica odgovora na pandemiju korona virusa u svakoj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO