Mediji: EU optužuje Rusiju da širi dezinformacije o virusu

Korona virus
Evropska baza podataka zabilježila je gotovo 80 slučajeva dezinformacija o korona virusu od 22. januara (Reuters)

Ruski mediji pokrenuli su “znatnu dezinformacijsku kampanju” usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj korona virusa te izazvali paniku i sumnju, navodi se u dokumentu Europske unije. 

“Ruski državni mediji, izdanja koja podržava Kremlj, provode znatnu dezinformacijsku kampanju o korona virusu”, navodi se u dokumentu od 16. ožujka, u koji je agencija Reuters imala uvid, kako prenosi Hina.

“Cilj dezinformacija iz Kremlja jest pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama, unutar šire strategije slabljenja europskih društava”, napisala je Europska služba za vanjske poslove (EEAS).

Ruski mediji objavljuju lažne vijesti na engleskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i francuskom jeziku, pa je Uniji otežano informirati građane o suočavanju s pandemijom, navodi se u izvješću.

EU: Osamdeset slučajeva dezinformacija

Europska baza podataka zabilježila je gotovo 80 slučajeva dezinformacija o korona virusu od 22. siječnja.

Iz EEAS-a nisu htjeli komentirati izvješće, ali je glasnogovornik rekao da je EU u kontaktu s Googleom, Facebookom i Microsoftom kako bi “raspravili širenje dezinformacija o virusu COVID-19”.

Ruski mediji u Europi ne dopiru do šire publike, ali pružaju platformu populistima, pokazuju analize EU-a i nevladinih organizacija.

EEAS je kao primjer posljedica takvih dezinformacija naveo Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku, koja teži ulasku u EU i NATO.

U lažnom priopćenju ukrajinskog Ministarstva zdravstva krajem veljače navedeno je pet slučajeva zaraze korona virusom u toj zemlji.

Vlasti su objavile da je priopćenje napisano izvan Ukrajine, navodi se u izvješću.

Rusija odbacuje optužbe, a predsjednik Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje što prozivaju zemlju za širenje lažnih vijesti o pandemiji, prenijela je Hina.

Kremlj: Ovo je rusofobna opsesija

Navodi EU-a o ruskoj kampanji dezinformiranja o korona virusu pokazuju rusofobnu opsesiju, izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući izvješće EEAS-a da su ruski mediji pokrenuli veliku dezinformacijsku kampanju kako bi pogoršali krizu korona virusa u zapadnim zemljama.

“Sa stanovišta zdravog razuma to ne mogu komentirati”, rekao je Peskov i dodao da dokument ne sadrži ni primjere niti navodi posebna medijska izvješća, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

Prema riječima glasnogovrnika ruskog predsjednika, riječ je o neutemeljenim optužbama.

“Ustvari, moglo bi se očekivati da će ova rusofobna opsesija izblijedjeti u trenutačnoj situaciji, ali čini se da ne blijedi”, kazao je Peskov.

Izvor: Agencije