Izraelska gradnja naselja na Zapadnoj obali buknula u 2019.

Izrael je počeo gradnju 1.917 novih domova na Zapadnoj obali otkad je Trump preuzeo dužnost (EPA)

Aktivnosti širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali buknule su u 2019, navodi aktivistička grupa u izvještaju, održavajući snažan tempo, koji je dobio na zamahu zahvaljujući prijateljskoj politici Trumpove administracije, objavio je AP.

“Mir sada”, posmatračka grupa koja se protivi širenju naselja, saopćila je da su izraelske građevinske aktivnosti u prosjeku porasle za 25 posto otkad je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost 2017, prenosi Fena.

Što je čak i bitnije, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prošle godine odobrila je planove za gradnju hiljada novih domova, polažući temelje za nove građevinske radove u sljedećim godinama. To uključuje i naglu ekspanziju planova za novo širenje naselja odobrenih u ovoj godini.

Raskidajući s politikom svojih republikanskih i demokratskih prethodnika, Trump je zauzeo mnogo blaži stav prema širenju naselja. Okružena grupom savjetnika blisko povezanim s pokretom širenja naselja, Trumpova administracija objavila je u prošloj godini da ne smatra naselja nelegalnima po međunarodnom pravu. Potom je on u januaru objavio bliskoistočni mirovni plan koji predviđa prebacivanje velikih dijelova Zapadne obale, uključujući i sva jevrejska naselja, pod trajnu izraelsku kontrolu.

Prepreka miru

Palestinci, uz široku međunarodnu podršku, žele kompletnu Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem, također osvojen u Šestodnevnom ratu 1967. kao dijelove svoje buduće nezavisne države.

Većina svijeta smatra Zapadnu obalu, zauzetu od Izraela, okupiranom teritorijom, a izraelska naselja nelegalnom preprekom miru.

Uz gotovo pola miliona doseljenika koji sada žive na Zapadnoj obali i više od 220.000 u Istočnom Jerusalemu, Palestinci tvrde da šanse da uspostave državu na tim teritorijama brzo kopne. Oni su odbacili Trumpov bliskoistočni plan, tvrdeći da je ugasio svaku preostalu nadu u njihovu nezavisnost.

Sudeći po brojkama “Mira sada”, Izrael je počeo gradnju 1.917 novih domova na Zapadnoj obali otkad je Trump preuzeo dužnost. Građevinske aktivnosti raspoređene su širom Zapadne obale, uključujući i gradnju malih naselja lociranih duboko unutar te teritorije, prenose agencije.

Izvor: Agencije