Biden nadomak nominacije za predsjedničkog kandidata

Dobri rezultati Joea Bidena postavljaju pitanje treba li Bernie Sanders ostati u utrci za Bijelu kuću (EPA)
Dobri rezultati Joea Bidena postavljaju pitanje treba li Bernie Sanders ostati u utrci za Bijelu kuću (EPA)

Joe Biden ostvario je uvjerljive pobjede na demokratskim predizborima u utorak, povećavši prednost pred protivkandidatom Berniejem Sandersom u utrci za suparnika Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru.

Premoćne pobjede na Floridi, u Illinoisu i Arizoni znak su da su se demokrati spremni okupiti iza Bidena i fokusirati se na izbornu bitku protiv Trumpa za izbore 3. novembra, prije nego demokratska kampanja zbog epidemije korona virusa uđe u razdoblje produžene pauze, u kojem neće biti predizbora, prenosi Hina.

Bidenove pobjede također postavljaju pitanje treba li Sanders ostati u utrci za Bijelu kuću, javlja Reuters.

‘Znam što trebamo napraviti’

Stranački čelnici strahuju da bi se mogla ponoviti 2016. godina, kada je, kako vjeruju, iscrpljujuća i ponekad ogorčena utrka između Sandersa i Hillary Clinton doprinijela iznenađujućoj Trumpovoj pobjedi.

Biden je posljednjih sedmica postigao niz pobjeda na demokratskim predizborima, a u utorak je ostvario prednost ispred Sandersa od 40 posto na Floridi, 20 posto u Illinoisu i 10 posto u Arizoni.

Bivši američki potpredsjednik je iz svog doma u Delawareu rekao da kriza povezana s epidemijom traži snažno vodstvo Bijele kuće, pozvavši Sandersove pristalice, osobito mlađe, da ga podrže.

“Dopustite mi da kažem, naročito mlađim biračima koje je inspirirao senator Sanders: ‘Čujem vas. Znam koji su ulozi. Znam što trebamo napraviti'”, rekao je.

“Cilj naše kampanje i moj cilj kao kandidata za predsjednika je da ujedinimo stranku, a nakon toga da ujedinimo i državu.”

Ohrabrujući znak sa Floride

Dobar izborni rezultat Bidena na Floridi je ohrabrujući znak za demokrate, jer je riječ o tradicionalnoj izbornoj borbenoj liniji republikanaca i demokrata.

Trump je 2016. godine na Floridi tijesno pobijedio Hillary Clinton.

Biden je ostvario pobjede u 16 od 21 posljednje američke savezne države u kojima su održavani demokratski predizbori.

Nakon utorka, njegova prednost u odnosu na Sandersa iznosi približno 230 delegata, a na demokratskoj izbornoj konvenciji u julu kandidat za predsjednika mora dobiti podršku 1.991 delegata.

U utorak su trebali biti održani predizbori i u Ohiju, ali su odgođeni zbog epidemije korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Uoči predstojećih unutarstranačkih izbora Demokratske stranke na Floridi, prema izlaznim anketama, Joe Biden ima velike šanse za uspjeh. Bernei Sanders, koji za sebe kaže da je socijaldemokrata, nedavno je pohvalio bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra. Na Floridi, koja je važna država za predsjedničku trku, te stvari bi mogle da ga koštaju pobjede.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO