Al Jazeera traži oslobađanje novinara iz egipatskih zatvora

'Neprihvatljivo je da Mahmouda egipatske vlasti drže u zatvoru gotovo 1.200 dana samo zato što je novinar', navodi se u saopćenju (Arhiva)

Medijska kuća Al Jazeera duboko je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja njenog novinara Mahmouda Husseina, koji je zatvoren u Egiptu, te poziva Vladu te države da odmah oslobodi njega i druge nepravedno zatvorene novinare, navodi se u saopćenju tog medija, čije je sjedište u katarskoj prijestonici Dohi.

Dodaje se da su egipatski zatvori poznati po “zloglasno nehigijenskim uvjetima, koji mogu potencijalno dovesti do brzog širenja novog korona virusa među zatvorenicima”.

“Neprihvatljivo je da Mahmouda egipatske vlasti drže u zatvoru gotovo 1.200 dana samo zato što je novinar, na bazi neosnovanih terećenja i izmišljenih optužbi. Prema trenutnim okolnostima, sa širenjem korona virusa i svih zdravstvenih opasnosti koje ga prate, Mahmoud i drugi novinari izloženi su ekstremnom riziku”, kaže Mostefa Souag, vršilac dužnosti generalnog direktora Al Jazeera Media Networka.

Poziv na solidarnost

Dodaje da je “skandalozno da su ovi zatvoreni novinari izloženi tako nehumanim uvjetima”.

“Stoga smatramo egipatsku vladu potpuno odgovornom za njihovu dobrobit i sigurnost. Kategorički tražimo od egipatskih vlasti da odmah oslobode Mahmouda i druge zatvorene novinare.”

U saopćenju se dalje navodi kako Al Jazeera poziva sve novinare, borce za ljudska prava i ljude sa čistom savješću da stanu uz Mahmouda i druge zatvorene novinare.

“Da izraze solidarnost svim sredstvima koje imaju na raspolaganju i traže da odmah budu oslobođeni kako bi ponovo bili sa svojim porodicama i voljenima u ovo krizno doba. Ne možemo i nećemo biti nijemi pred ovom nevjerovatnom nepravdom protiv koje se naše kolege moraju boriti”, dodaje katarska medijska kuća.

Izvor: Al Jazeera