Studija o velikom broju zaraženih u Egiptu izazvala polemike

Prema kanadskom istraživanju, 97 stranaca koji su posjetili Egipat sredinom februara pokazali su simptome virusa ili su laboratorijski testovi pokazali da su pozitivni na COVID-19 po povratku kući (Twitter)

Kanadska medicinska studija objavljena u britanskom Guardianu izazvala je polemike među egipatskim aktivistima na platformama društvenih mreža, dok je egipatsko Ministarstvo zdravlja demantiralo navode ove studije.

U studiji, koju su proveli stručnjaci za zarazne bolesti sa kanadskog Univerziteta u Torontu, stoji da se “Egipat vjerovatno suočava s većim brojem zaraženih osoba od korona virusa nego što se to navodi u službenim podacima” procjenjujući da bi broj osoba zaraženih ovim virusom u Egiptu mogao dostići 19 hiljada, na osnovu službenih podataka o putovanjima i stopi zaraženih osoba koje su posljednjih dana napustile Egipat.

Prema kanadskom istraživanju, 97 stranaca koji su posjetili Egipat sredinom februara pokazali su simptome virusa ili su laboratorijski testovi pokazali da su pozitivni na Covid-19 po povratku kući. Većina tih turista provela je neko vrijeme na krstarenjima rijekom Nil, za koja se vjeruje da su izvor epidemije u turističkom gradu Luxor na jugu Egipta.

Širenje lažnih vijesti

Službeni izvor Ministarstva zdravstva u svojim izjavama za lokalne medije kategorično je demantirao toliki broj zaraženih korona virusom u Egiptu, koji u svojim izvještajima navode Guardian i New York Times, naglašavajući da Kairo nema šta kriti. Saopćio je da se podaci o potvrđenim slučajevima objavljuju na potpuno transparentan način u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i da je Ministarstvo zdravlja objavilo tačne brojke.

S tim u vezi, Amr Abdel Salam, advokat blizak egipatskim vlastima, podnio je tužbu protiv New York Timesa i Guardiana u Egiptu, koje zastupaju šefovi njihovih ureda u Kairu, optuživši ih za širenje lažnih vijesti s ciljem narušavanja javnog reda i mira, izazivanja nereda, širenja panike i straha među građanima.

Ministarstvo zdravlja u Egiptu objavilo je u službenom saopćenju da je registrirano 16 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime se ukupan broj zaraženih u toj zemlji popeo na 126 slučajeva.

U istom kontekstu, lokalne novine i informativni portali u Egiptu navode kako “prijeti bojazan da bi se Belkas u guvernoratu Dakhiliyah, mogao pretvorit u žarište korona virusa, zbog čega je donesena odluka da se dvije škole zatvore do daljnjeg i građanima besplatno podjele zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola u pokušaju suzbijanja širenja virusa.”

Reakcije na društvenim mrežama

Korisnici društvenih mreža iznijeli su različite komentare vezano za ovu studiju. Oni koji se slažu s navodima iz studije traže od egipatske vlade više transparentnosti i poduzimanje hitnih medicinskih i preventivnih mjera za kontrolu širenja bolesti u Egiptu.

Također smatraju da su egipatske hitne mjere došle prekasno nakon ograničenog broja testiranja, pored stroge kontrole statistika o zarazi i područjima širenja, kao i prijetnjama zakonskim mjerama protiv bilo koga “ko širi lažne vijesti ili glasine” o toj bolesti.

S druge strane, oni koji se ne slažu s ovim navodima, napali su na društvenim mrežama studiju i dva časopisa koja su je objavili. Smatraju da se radi o zavjeri s ciljem nanošenja štete ugledu Egipta i izazivanja panike među građanima.

Egipatski ljekari i novinari također dovode u pitanje procjene ove studije, prema kojima u Egiptu ima preko 19 hiljada zaraženih korona virusom, priznajući istovremeno odsustvo transparentnosti u Egiptu. Navode da istraživački tim nije mogao objaviti ovu studiju ni u jednom naučnom časopisu i da je metodologija na koju se oslanja netačna, jer se temelji na statističkim procjenama, a ne na informacijama sa terena.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada