Peking napao Trumpa zbog objave o ‘kineskom virusu’

Donald Trump: SAD će snažno podržavati ove industrije ... koje su posebno pogođene kineskim virusom (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine oštro je u utorak reagiralo na na objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru, u kojem on o korona virusu govori kao o “kineskom virusu”.

Glasnogovornik Ministarstva Geng Shuang istakao je kako se zvanični Peking oštro protivi Trumpovoj upotrebi tih riječi te naveo kako bi se SAD prvo trebao pozabaviti svojim problemima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Guardian podsjeća kako je Trump, nakon obraćanja javnosti u ponedjeljak o mogućoj recesiji, na Twitteru objavio:

“Sjedinjene Američke Države će snažno podržavati ove industrije, kao aviokompanije i druge, koje su posebno pogođene kineskim virusom. Bit ćemo jači nego ikad!”

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su ranije savjetovali da se izbjegava terminologija kojom se virus povezuje s Kinom ili gradom Wuhanom, iz kojeg je pandemija krenula, kako bi se izbjegla diskriminacija i stigmatizacija.

Međusobne optužbe

Posljednji istup Trumpa dolazi u vrijeme međusobnog prebacivanja krivice za virus između Washingtona i Pekinga.

Prošle sedmice je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijan optužio američku vojsku da je donijela virus u Wuhan.

Odmah je SAD pozvao kineskog ambasadora Ciua Tiankaija i dao mu “oštro” upozorenje.

“Uzmite samo nekoliko minuta da pročitate još jedan tekst. Ovo je toliko začuđujuće da mi je promijenilo mnogo toga u šta sam vjerovao. Širite dalje da ljudi znaju”, napisao je Zhao na Twitteru.

Objavio je post s naslovom: “Šokantan razvoj. Da li je virus potekao iz SAD-a?”, prenijela je Al Jazeera English.

Ranije je Zhao je objavio video sa saslušanja u Kongresu SAD-a, u kojem sugerira da su američki centri za kontrolu i prevenciju zaraze “uhvaćeni na djelu”, govoreći da je nulti pacijent s korona virusom iz SAD-a.

U jednom od tvitova Zhao je naveo da je direktor Centra “Robert Redfield” priznao da su neki Amerikanci koji su, kako se činilo, preminuli od posljedica gripe, pozitivno testirani na korona virus.

Izvor: Al Jazeera i agencije