Ohio odgađa demokratske predizbore zbog korona virusa

Bernie Sanders, Joe Biden
Vlasti žele odložiti glasanje usprkos odluci sudije koji je odbio za to dati odobrenje (EPA)

Vlasti američke savezne države Ohio su, zbog straha od širenja korona virusa, odlučile da neće otvoriti birališta za demokratske predizbore za američkog predsjednika, unatoč suprotnoj sudskoj odluci.

Republikanski guverner te države Mike DeWine je na Twitteru kasno u ponedjeljak napisao da bi glasanje u jeku epidemije virusa COVID-19 “prisililo zaposlenike i glasače na biralištima da se nađu u neprihvatljivoj situaciji sanitarne opasnosti zbog moguće zaraze virusom”.

Dodao je da vlasti traže načine da omoguće glasačima da biraju na neki drugi način, prenosi Hina.

Glasanje u saveznoj državi, koja nosi 136 delegata, vlasti žele odgoditi unatoč odluci suca, koji je odbio za to dati odobrenje.

Zaobiđena odluka sudije

DeWine, koji nema ovlasti samostalno odgoditi glasanje, zaobišao je tu odluku i kao razlog odgode naveo izvanredno zdravstveno stanje uzrokovano virusom.

Konačnu odluku o odgodi glasanja u utorak će donijeti čelnica Ministarstva zdravstva za tu saveznu državu Amy Acton, otkrio je guverner, dok će se državni tajnik Frank LaRose žaliti na odluku suca. 

DeWine je rekao kako se građane ne smije siliti “da odlučuju između svog zdravlja i ustavnih prava koje imaju kao američki građani”.

Zasad i dalje po planu idu glasanja u Arizoni (67), Floridi (291) i Illinoisu (155 delegata). 

Ankete daju prednost Bidenu

Ankete u sve četiri savezne države daju veliku prednost bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu pred senatorom iz Vermonta Berniejem Sandersom.  

Te bi pobjede mogle Bidenu dati nedostižnu prednost pred protukandidatom i sučeliti ga s republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima u studenom.

Bivši potpredsjednik trenutačno ima 871, a Sanders 719 delegata.

Ohio planira svoje glasanje održati 2. lipnja, a izlaske na birališta odgodile su i Georgia, Louisiana i Kentucky, planirane za 24. ožujka, 4. travnja i 19. svibnja.

Izvor: Agencije