Ministar poručio SAD-u: Njemačka nije na prodaju

SAD je ponudio CureVacu, privatnoj kompaniji iz Tuebingena, milijardu dolara za prava na vakcinu koju razvija (EPA)

Njemački ministar privrede Peter Altmaier poručio je Sjedinjenim Američkim Državama da “Njemačka nije na prodaju”, uslijed afere oko navodnog američkog pokušaja kupovine njemačke kompanije CureVac, koja razvija vakcinu protiv korona virusa.

Altmaier, blizak saveznik kancelarke Angele Merkel, na engleskom jeziku je kazao da “Njemačka nije na prodaju” u podcastu njemačkog novinara Gabora Steingarta, prenosi Hina.

Prethodno je Welt am Sontag objavio da je SAD ponudio CureVacu, privatnoj kompaniji iz Tuebingena, milijardu dolara za prava na vakcinu koju razvija, pozvavši se na izvore iz njemačke vlade.

CureVac odbacuje navode iz medija

“Znamo tu kompaniju i u kontaktu smo s tom kompanijom”, rekao je Altmaier u podcastu.

CureVac je odbacio navode Welt am Sontaga.

“CureVac nije dobio ponudu američke vlade, ili povezanog entiteta, prije, tokom ili nakon sastanka posebnog tima za korona virus u Bijeloj kući 2. marta. CureVac odbacuje sve navode iz medija”, objavila je kompanija na Twitteru.

Glasnogovornik CureVaca nije objasnio zašto je došlo do iznenadnih promjena u vodstvu tvrtke, odnosno zašto je osnivač Ingmar Hoerr smijenio direktora Daniela Menichellu.

Početkom marta američki državljanin Menichella posjetio je Bijelu kuću, na poziv predsjednika SAD.a Donalda Trumpa, kako bi razgovarali o strategijama za razvoj vakcine s drugim farmaceutskim i biotehnološkim kompanijama.

CureVac trenutno radi na razvoju vakcine protiv korona virusa te je dobio 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), čiji je jedan od pokretača Fondacija Bill & Melinda Gates.

Prema glasnogovorniku kompanije, nije jasno hoće li, ako ga uspije proizvesti, CureVac prodati prava na vakcinu, zaključiti vanjski ugovor ili će sami pustiti vakcinu na tržište.

‘Zajedno možemo pobijediti virus’

“Nismo obavezani ugovorima”, kazao je.

Iako kompanija negira da je primila američku ponudu, i drugi njemački ministri poslali su jasnu poruku.

“Njemački istraživači predvodnici su u razvoju lijekova i vakcina, u sklopu globalnih projekata. Ne možemo dozvoliti drugima da ekskluzivno dobiju rezultate njihovih istraživanja”, rekao je ministar vanjskih poslova Heiko Maas za novine medijske grupe Funke (bivši WAZ).  

“Samo zajedno možemo pobijediti ovaj virus, a ne ako smo jedni protiv drugih”, istaknuo je Maas. 

Izvor: Agencije