Macron: EU zatvara vanjske granice na 30 dana

Mi smo u ratu, ponovio je Emmanuel Macron više puta tokom obraćanja u ponedjeljak navečer (EPA)

Evropska unija će zatvoriti svoje vanjske granice na 30 dana u borbi protiv pandemije korona virusa, potvrdio je u ponedjeljak navečer francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U televizijskom obraćanju je rekao da će granice biti zatvorene od utorka u podne, prenosi  Beta, pozivajući se na AFP.

“Sva putovanja između neevropskih zemalja i EU-a bit će obustavljena na 30 dana”, kazao je predsjednik Francuske.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen izjavila je u ponedjeljak da će EU radi sprječavanja širenja korona virusa uvesti privremenu zabranu ulaska.

Ograničenja slobode kretanja

“Što manje putujemo, više ćemo suzbiti virus”, navela je ona, uoči videokonferencije lidera 27 zemalja članica EU-a u utorak.

Macron je najavio uvođenje oštrih ograničenja slobode kretanja, rekavši da će Francuzi u cijeloj zemlji od utorka u podne smjeti napustitidomove jedino radi neophodnih aktivnosti kao što su kupovina hrane ili odlazak na posao.

Dodao je da će ta mjera biti na snazi najmanje 15 dana.

Naveo je da su okupljanja porodica i prijatelja zabranjena, ali da će građanima biti dozvoljeno da vježbaju, pod uslovom da drže rastojanje od drugih, prenosi AP.

Macron je kazao da se na te mjere odlučio jer građani nisu poštovali prethodne apele vlasti da se socijalno distanciraju.

‘Mi smo u ratu’

“Vidjeli smo da se ljudi okupljaju u parkovima, prepune prodavnice, restorane i barove koji nisu slijedili instrukcije. Ne samo da ne štitite sebe, već ne štitite ni druge”, rekao je predsjednik Francuske.

Svako ko bude kršio ograničenja bit će kažnjen, kazao je Macron, ne precizirajući šta to tačno znači.

“Mi smo u ratu”, ponovio je više puta tokom obraćanja.

U Francuskoj je do sada potvrđeno više od 6.600 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 148 osoba.

Izvor: Agencije