Evropska unija na 30 dana zatvara vanjske granice

Na članicama Unije je da primijene ovu mjeru, rekla je Von der Leyen (EPA)

U cilju limitiranja širenja korona virusa, lideri 27 zemalja članica Evropske unije podržali su večeras koordinisanu, privremenu restrikciju ulazaka u Uniju i na 30 dana biće ograničena sva putovanja u EU koja nisu od suštinske važnosti, prenosi Tanjug.

“Na zemljama članicama je da primijene ovu mjeru, a rečeno je da će se to odmah uraditi”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nakon videokonferencije sa liderima 27 članica EU, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poručio je da je prijedlog Komisije o uvođenju restrikcije ulazaka na vanjskim granicama EU dobio podršku zemlja članica.

Jedinstven i ujedinjen pristup

“Da bi se dodatno limitiralo širenje virusa, dogovorili smo se da ojačamo vanjske granice primjenom koordinisane privremene restrikcije ulazaka koji nisu od suštinske važnosti i to na 30 dana”, poručio je Michel.

U Briselu očekuju da će ovom mjerom EU imati “jedinstven i ujedinjen” pristup kada je riječ o vanjskim granicama.

Ranije je objavljeno da će od restrikcije ulaska u EU biti izuzeti građani sa stalnim boravkom u EU, članovi porodica državljana EU, diplomate i osoblje kao što su doktori, medicinske sestre i eksperti koji pomažu da se zaustavi korona virus, kao i ljudi koji prevoze robu.

Istovremeno, lideri EU i institucije Unije pozvali su na omogućavanje kretanja robe unutar granica EU i povratka građana u svoje države.

Izvor: Agencije