EK nudi 80 miliona eura njemačkoj firmi za razvoj vakcine

Evropska komisija: Od najveće je važnosti da podržimo vodeće istraživače i tehnološke kompanije (EPA)

Evropska komisija ponudila je 80 miliona eura finansijske podrške njemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv korona virusa.

Predsjednica EK-a Ursula von der Layen i komesarka za inovacije i istraživanje Marija Gabriel videovideo vezom su razgovorale s upravom CureVac, a u razgovoru je učestvovao i potpredsjednik Evropske investicione banke (EIB) Ambroise Fayolle.

Podrška njemačkoj kompaniji bila bi u obliku garancija Evropske unije za zajam EIB-a, koji se trenutno razmatra u istom iznosu, prenijela je Hina.

“U ovoj javnoj zdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo osigurati CureVacu finansiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju vakcine. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput CureVaca u EU”, rekla je Von der Layen, prenosi Tanjug.

Testiranje lijeka u junu

CureVac je osnovan 2000. godine i razvio je novu tehnologiju kojom je prevaziđena jedna od najvećih prepreka za korištenje vakcine – potrebu da se održi stabilnom bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na COVID-19.

Svoj program razvoja vakcine za COVID-19 njemačka kompanija je već počela i procjenjuje se da će kliničko testiranje početi do juna 2020. godine, saopćila je EK.

U svijetu je više od 174.100 osoba zaraženo koronavirusom, a blizu 6.700 je umrlo.

Najviše je zaraženih u Kini, više od 80.000 osoba, ali sada je najgora situacija u Evropi, posebno u Italiji i Španiji.

Izvor: Agencije