Čelnici Turske, Francuske, Njemačke i Britanije o migrantskoj krizi

Četvero čelnika također je raspravljalo o 'zajedničkoj akciji protiv korona virusa' (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je sa čelnicima Francuske, Njemačke i Velike Britanije raspravljao o migrantskoj krizi, te o situaciji u Idlibu, posljednjoj preostaloj pobunjeničkoj enklavi u Siriji, prenosi Fena.

Četverostrana videokonferencija u kojoj su učestvovali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Johnson uslijedila je nakon što je Turska prošlog mjeseca odlučila da otvori granice za izbjeglice koje nastoje da se domognu Evrope.

Taj potez je izazvao napetosti s Briselom i sa susjednom Grčkom nakon što se na hiljade migranata nagomilalo na grčko-turskoj granici.

Erdoganov potez na otvaranju kapija za izbjeglice koje se kreću prema Evropi uslijedio je nakon što je više od 50 turskih vojnika ubijeno u vatri sirijskih vladnih snaga u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib u februaru.

Strah od novog priliva izbjeglica iz Idliba

Turska je ugostila oko četiri miliona izbjeglica, od kojih su većina Sirijci, i traži veću pomoć Evropske unije u jeku strahovanja od novog priliva izbjeglica iz Idliba, gdje vladine snage uz rusku zračnu podršku vode ofanzivu u cilju preuzimanja kontrole nad preostalom teritorijom.

Zbog rastućeg straha od širenja COVID-19 danas je održana videokonferencija, umjesto sastanka licem u lice u Istanbulu koji je predložio Erdogan.

Četvero čelnika također je raspravljalo o “zajedničkoj akciji protiv korona virusa”, objavio je u tweetu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turska ima 47 potvrđenih slučaja koronavirusa bez ijednog smrtnog ishoda.

Izvor: Agencije