UN: Usklađeno djelovanje za izbjegavanje globalne recesije

Burza
MMF je nedavno upozorio na ozbiljnost usporavanja svjetske ekonomije zbog pandemije korona virusa (AP)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres založio se da svjetske vlade usklađeno djeluju kako bi spriječile recesiju svjetskog gospodarstva zbog širenja korona virusa.

“Osim što je izazvao krizu javnog zdravstva, virus je zarazio i svjetsko gospodarstvo”, napisao je Guterres u uvodniku portugalskog dnevnog list Publico, prenosi Hina.

Širenje virusa je poremetilo lanac opskrbe i izazvalo pad ulaganja i potrošnje, što je dovelo do “stvarne i sve veće opasnosti od recesije u svijetu”, nastavio je bivši portugalski socijalistički premijer.

“Nijedna zemlja ne može se sama boriti. Više nego ikada vlade moraju surađivati i osnažiti gospodarstva, povećati javna ulaganja, promicati trgovinu i podržati pojedince i zajednice koje je zadesila bolest”, naglasio je.

Moguće usporavanje privrede

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno upozorio na ozbiljnost usporavanja svjetskog gospodarstva zbog pandemije korona virusa, koje ovisi o njezinom trajanju i o reakcijama vlada.

MMF treba u travnju objaviti svoje ažurirane gospodarske prognoze.

MMF je u siječnju i dalje predviđao svjetski rast od 3,3 posto, ali to je bilo prije poremećaja na svjetskoj razini vezanih uz pandemiju korona virusa, kao što su zatvaranje trgovina, ograničenja kretanja, otkazivanja sportskih i kulturnih događaja.

Početkom ožujka je glavna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila da će rast u 2020. biti manji od 2,9 posto, koliko je iznosio u 2019. godini, ali nije mogla predvidjeti koliko.

Izvor: Agencije