UN: Od početka rata u Siriji rođeno 4,8 miliona djece, hiljade ubijene

Prestanite gađati škole i bolnice, prestanite ubijati i mučiti djecu, apeliraju iz UNICEF-a (Reuters)

Više od 4,8 miliona djece rođeno je u Siriji od početka rata u toj zemlji prije devet godina, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), uz napomenu da su hiljade poginule ili bile ranjene.

“Danas se navršava još jedna sramotna godišnjica rata u Siriji”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore uoči ulaska u desetu godinu rata.

“Milioni djece ulaze u drugo desetljeće života okruženi ratom, nasiljem, smrću i izbjeglištvom”, dodala je.

Prije devet godina, 15. marta 2011. godine, deseci hiljada Sirijaca počeli su s mirnim protestima u gradovima u zemlji, tražeći odlazak Bashara al-Assada sa vlasti.

U odgovoru na demonstracije, vlasti su počeli s upotrebom sile, a svakog ko im se suprotstavio označili su “teroristom”.

Vlasti nisu štedjele nikoga u pokušaju da suzbiju proteste, a na meti su bili i opozicioni lideri i aktivisti.

Ubijeno ili ranjeno 9.000 djece

Oni koji su izbjegli smaknuće su uhapšeni ili mučeni, dok su mnogi nestali.

Vodeći se podacima iz 2014. godine, kada je zvanično počeo monitoring u Siriji, UNICEF je konstatirao da je tokom rata više od 9.000 djece ubijeno ili ranjeno.

Tokom istog perioda blizu 5.000 djece, od kojih su neki imali samo sedam godina, regrutirano je za borbe”, navedeno je.

UNICEF tvrdi da se dvije petine škola u zemlji ne može koristiti, jer su uništene, oštećene, ili korištene za smještaj raseljenih ili u vojne svrhe.

“Naša poruka je jasna – prestanite gađati škole i bolnice. Prestanite ubijati i mučiti djecu. Previše djece pati već previše dugo”, kaže Fore.

Izvor: Al Jazeera i agencije