Osam članica Evropske unije zatvorilo granice

Stroge mjere uvedene su nakon što je WHO proglasio Evropu novim epicentrom pandemije (EPA)

Osam članica Evropske unije zatvorilo je granice za strane državljane zbog pandemije korona virusa, ali neki stručnjaci smatraju da to neće pomoći zaustavljanju širenja bolesti.

Granice za sve strane državljane zatvorili su Mađarska, Češka, Kipar, Danska, Litvanija, Latvija, Poljska i Slovačka.

Austrija i još nekoliko država granice su zatvorile djelomično i uvele dodatne granične kontrole, prenosi Hina.

U ponedjeljak se toj grupi pridružila Njemačka, zatvorivši djelomično granicu s Austrijom, Danskom, Francuskom, Luksemburgom i Švicarskom.

Robni promet između Njemačke i susjednih zemalja trebao bi i dalje teći normalno.

Od zabrane kretanja izuzeti su ljudi koji zbog odlaska na radno mjesto moraju prelaziti granicu, prenijela je agencija dpa.

Slovenija je zatvorila granicu s Italijom, a djelomično je zatvorena i granica između Italije i Švicarske.

Stroge mjere

Na globalnom nivou Sjedinjene Američke Države zabranile su ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Zabrana stupa na snagu u utorak u 5:00 po srednjoevropskom vremenu.

U subotu je stupila na snagu zabrana ulaska u SAD za putnike iz Šengenske zone.

Džibuti, Gana, Haiti, Kenija, Libija, Maroko, Srbija, Tanzanija i Tunis također su ili posve zatvorili granice ili zabranili letove iz EU-a.

Turska je zatvorila granice za putnike iz devet država članica EU-a, a Rusija je zatvorila kopnenu granicu s Poljskom i Norveškom.

Stroge mjere uvedene su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila Evropu novim epicentrom pandemije.

EK: Zatvaranje nije najbolje rješenje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dogovorili su se da će preduzeti mjere na vanjskim granicama EU-a.

Macron je osudio jednostrane mjere granične kontrole koje su preduzele neke zemlje EU-a u nastojanju da kontroliraju širenje korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Došlo je do rasprave Macrona i Merkel nakon što je Njemačka odlučila privremeno uvesti granične kontrole prema Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luksemburgu i Danskoj.

Glasnogovornik Komisije rekao je ranije da bilo kakve mjere na granicama moraju biti dobro koordinirane kako se ne bi pogoršalo opskrbljivanje hranom i sanitetskim materijalom.

Von der Leyen je kazala da Svjetska zdravstvena organizacija “opće zabrane putovanja ne smatra najučinkovitijom” mjerom.

Upozorila je da će zatvaranje granica uzrokovati dodatnu “društvenu i ekonomsku” štetu.

“Jedinstveno tržište mora funkcionirati. Nije dobro kada države članice preduzimaju jednostrane mjere jer to uvijek izaziva domino-efekt, a to onemogućuje da hitno potrebna oprema stigne do pacijenata, bolnica i medicinskog osoblja”, kazala je.

Riječ stručnjaka

Zatvaranje granica protivno je evropskom načelu slobodnog kretanja ljudi, a ne podržavaju ga ni neki stručnjaci.

Švedski epidemiolog Anders Tegnell smatra, npr., da su danske mjere “posve besmislene”, prenosi EU Observer.

“Ne razumijem kako bi nam to moglo pomoći. Ne postoje istraživanja koja to pokazuju. Naprotiv, to će nam nanijeti ekonomsku štetu”, kazao je.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn, prije nego što je Njemačka djelomično zatvorila granice, kazao je: “Virus je u Njemačkoj, virus je u Evropi. Na tu misao moramo se naviknuti.”

“I dalje će se širiti iako zatvorite sve granice. Prije ili kasnije morate ponovno pustiti ljude unutra ili van i tada će se virus ponovo početi širiti”, rekao je.

Švedski ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg jednako je zabrinut.

“Sistem transporta mora funkcionirati kad je riječ o hrani i zdravstvenim materijalima kako si ne bismo međusobno uzrokovali probleme u ovoj krizi”, rekao je.

No, izgleda da osam država članica koje su zatvorile granice ne misli tako.

“Sloboda kretanja u Šengenskoj zoni bila je naša najveća vrijednost, ali je sada postala najveća opasnost”, kazala je ministrica unutrašnjih poslova Litvanije Rita Tamašuniene.

Šengenska zona obuhvata 22 države članice EU-a te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Izvor: Agencije