Mobiliziranje vojske u borbi protiv korona virusa

Vojska, Virus
Vlade uvode strožije mjere i ograničavaju kretanje građana s ciljem suzbijanja virusa (EPA)

Zbog korona virusa koji se širi po cijelom svijetu, dinamični gradovi pretvorili su se u gotovo pusta područja. Istovremeno, vlade uvode strožije mjere i ograničavaju kretanje građana s ciljem suzbijanja virusa koji je dosad zarazio više od 162.000 i odnio živote 6.070 osoba.

Pojedine vlade uvodile su vanredno stanje, dok su druge mobilizirale svoje vojske u suprotstavljanju virusu, potvrđujući time da vode rat protiv žestokog neprijatelja kome se ne mogu suprotstaviti uobičajenim sredstvima.

Manila, zatvoreni grad

U glavnom gradu Filipina, Manili, vojska i Obalna straža izašle su na ulice kako bi pomogle policiji u provođenju mjera za suzbijanje korona virusa koje je uvela vlada.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte odlučio je potpuno zatvoriti glavni grad i izolirati ga od ostatka zemlje kako bi se spriječilo širenje epidemije, što je potez koji se smatra jednom od najoštrijih mjera u jugoistočnoj Aziji.

Oružane snage zatvorile su ulaze i izlaze iz prijestonice, koja ima 12 miliona stanovnika.

Filipini su do subote zabilježili osam smrtnih slučajeva od korona virusa, dok je broj zaraženih premašio 60.

Manevri u Iranu

U Iranu je glavni zapovjednik vojske, general Abdul Rahim Mousavi, najavio da vojska počinje sa, kako ih je nazvao, vojnim vježbama za biološku odbranu, u cilju sprečavanja širenja korona virusa po cijeloj zemlji.

Mousavi je izjavio da je odluka o provođenju tih manevara donesena nakon sastanka vojnog vrha, u skladu s uputama vrhovnog vođe Irana Alija Khameneija, i ima za cilj uspostaviti dijagnostičko-terapijske centre za borbu protiv širenja korona virusa u 300 regija i gradova širom zemlje.

Vježbe su počele u nedjelju pod zapovjedništvom vojnog štaba za biološku odbranu, uz učešće kopnenih, zračnih, mornaričkih i protivzračnih snaga.

“Zaustavljanje širenja korona virusa jedan je od ciljeva koje je naglasio vrhovni zapovjednik oružanih snaga u subotu”, izjavio je general Mousavi, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa nedavno je izjavio da postoje indicije i dokazi koji pojačavaju hipotezu o biološkom napadu korona virusom.

Khamenei je dodao da iranske oružane snage mogu podići nivo spremnosti u suočavanju s biološkim napadima kroz iskustvo borbe protiv epidemije, zapovjedivši im da osnuju medicinski centar za borbu protiv virusa.

Virus je ubio više od 700 Iranaca, među kojima i brojne visoke zvaničnike, a dosad je zarazio gotovo 14.000 ljudi širom zemlje.

New York traži aktiviranje vojske

U Sjedinjenim Američkim Državama, guverner New Yorka Andrew Cuomo zatražio je od Bijele kuće da mobilizira vojsku radi pružanja pomoći u borbi protiv korona virusa.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio kritizirao je reakciju američke vlade na virus, u vrijeme dok vlada haos na aerodromima širom zemlje zbog velikog priljeva putnika.

“Ako savezna vlada ne shvati da je stvar već jednaka ratu, neće postojati način da države i lokalne vlasti provedu sve neophodne izmjene”, rekao je De Blasio.

Istakao je da administracija predsjednika Donalda Trumpa treba kontrolirati lanac opskrbe medicinskim potrepštinama i jačati kapacitete u osiguravanju testova na korona virus.

Trump je u petak proglasio vanredno stanje u zemlji nakon što se suočio sa sve većim kritikama zbog potcjenjivanja opasnosti od korona virusa u danima prije njegovog širenja.

Broj zaraženih korona virusom u SAD-u premašio je 3.000, od kojih je 61 osoba preminula.

Intervencija švicarske vojske

U Švicarskoj su vlasti odlučile rasporediti vojne jedinice kako bi pomogle u suzbijanju širenja korona virusa, dok su Švicarske oružane snage izrazile spremnost podržati vlasti u borbi protiv zaraze.

Glasnogovornik švicarske vojske Daniel Reist izjavio je za francusku novinsku agenciju da će bataljon, koji ima između 500 i 600 pripadnika, biti spreman pružiti podršku bolničkom osoblju ako to zatraže od njih, a naročito u obavljanju logističkih zadataka.

Uređenje švicarske vojske slično je uređenju milicija koje prolaze kroz osnovnu vojnu obuku, a zatim se svake godine ide na dodatnu obuku od nekoliko sedmica. U sastavu vojske su ljekari i specijalisti koji obavljaju civilne poslove.

Dosad je u Švicarskoj zabilježeno više od deset smrtnih slučajeva i 1.350 slučajeva zaraze virusom.

Izrael koristi antiterorističke tehnike

U Izraelu je vlada saopćila da namjerava koristiti antiterorističke tehnike borbe protiv terorizma kako bi se suprotstavila širenju novog korona virusa.

“Vrlo brzo počet ćemo koristiti tehnologiju, a to su ista digitalna sredstva koja koristimo za borbu protiv terorizma”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Navodi da je zatražio odobrenje Ministarstva pravde, jer takve mjere mogu narušiti privatnost pacijenata. Virus je opisao kao “nevidljivog neprijatelja čija lokacija mora biti ustanovljena”.

Izraelska sigurnosna agencija Shin Bet potvrdila je da razmatra korištenje mogućnosti te tehnologije u borbi protiv korona virusa, u skladu sa zahtjevom Netanyahua i Ministarstva zdravstva.

Sastanak libanskog Vijeća odbrane

U Libanu je Vrhovno vijeće odbrane izdalo saopćenje u kojem se poziva na opću mobilizaciju, ali nije pružilo detalje.

General Mahmud al-Asmar, generalni sekretar Vijeća, rekao je da predsjednik Republike smatra da je situacija postala vanredno stanje, dok premijer Hassan Diab smatra da trenutna situacija nalaže sveobuhvatnije korake.

Libansko Ministarstvo zdravstva objavilo je u nedjelju da je zabilježeno 99 slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: Al Jazeera i agencije