Mediji: Korona virus dosipa ulje na saudijsku borbu za krunu

Hapšenja su motivirana Bin Salmanovom željom da eliminira sve potencijalne rivale za krunu (Reuters)

Britanski kolumnist Patrick Cockburn kaže da bitka za saudijsku krunu trenutno bjesni iako ju je zasjenila pandemija korona virusa. Politički krajolik mijenja se jer izbijanje zaraze prijeti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim saveznicima, poput saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

U članku objavljenom u britanskom listu The Independent Cockburn navodi da nova hapšenja “važnih ličnosti” u Saudijskoj Arabiji mogu biti motivirana prestolonasljednikovom željom da eliminira sve potencijalne rivale za krunu koji bi mogli istupiti nakon smrti kralja Salmana, njegovog 84-godišnjeg oca.

Dodao je kako je potreba da bude riješeno pitanje kraljevog nasljednika postala imperativ za Bin Salmana u posljednje vrijeme. Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru mogli bi dovesti do toga da prestolonasljednik izgubi ključnog saveznika: Donalda Trumpa, čovjeka koji sve više gubi kredibilitet, kako kaže Cockburn, zbog “katastrofalnog” odgovora na COVID-19 i općenito načina na koji je tretirao pitanje epidemije, osim toga što se Joe Biden pojavljuje kao mogući demokratski predsjednički kandidat.

Opada Trumpova popularnost zbog virusa COVID-19

Cockburn dalje kaže da korona virus već počinje mijenjati političke kalkulacije na Bliskom istoku i u ostatku svijeta, pa tako Trumpov drugi mandat izgleda manje vjerovatan nego što je to bio slučaj u februaru. Također, izbor bivšeg potpredsjednika Bidena, tipične figure za institucije u Washingtonu, možda neće umnogome promijeniti stvari nabolje, ali će u određenoj mjeri vratiti život u uobičajene tokove, kao što je to bio slučaj prije dolaska Trumpa.

Trumpova vanjska politika na Bliskom istoku i drugim mjestima bila je manje inovativna u praksi u odnosu na ono što su tvrdile njegove pristalice i kritičari, rekao je. U mnogim slučajevima situacija u Iraku i Afganistanu bila je iznenađujuće slična onome što se događalo u doba bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, kazao je Cockburn.

Najveća razlika između Trumpa i Obame bila je Trumpovo napuštanje nuklearnog sporazuma s Iranom, ali čak se i u vezi s tim pitanjem Trump oslanjao na “maksimalni pritisak” ekonomskim sankcijama kako bi primorao Irance na pregovore. Bez obzira na Trumpove spektakularne izjave i nacionalnu ostrašćenost, on zapravo nije počeo nikakav rat.

Korona virus nalikuje ratu

Međutim, sve se to sada mijenja na način koji niko nije mogao predvidjeti jer pandemija u svom političkom utjecaju izrazito nalikuje ratu, dodao je. Ta moderna verzija Crne smrti dovodi do transformacije političkog krajolika širom svijeta.

Cockburn na kraju teksta zaključuje da neuspjelim reagiranjem na epidemiju i optuživanjem stranaca za njeno širenje Trump sasvim jasno stavlja SAD u samoizolaciju i potkopava dominantni utjecaj koji je Amerika uživala od Drugog svjetskog rata. Čak i ako Biden bude izabran za novog predsjednika, Washington će izgubiti svoju nespornu dominaciju u svijetu nakon pandemije.

Izvor: Agencije