Katar: Dvosedmična suspenzija dolazećih letova

Ministarstva zdravstva je potvrdilo 64 nova slučaja zaraze korona virusom u ovoj zaljevskoj državi (Al Jazeera)

Vlasti Katara objavile su seriju mjera, među kojima je suspenzija svih dolazećih letova na dvije sedmice, što je preliminarni rok, a u sklopu mjera predostrožnosti kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Odluka je objavljena u nedjelju, nakon sastanka katarskog emira Šeika Tamima bin Hamada Al Thanija i Vrhovnog komiteta za krizno djelovanje, javlja Al Jazeera English.

Ekonomski i finansijski paket osigurat će sredstva od 75 milijardi katarskih rijala (23 milijarde dolara) kako bi se pomogao privatni poslovni sektor tokom epidemije.

Dvosedmični karantin

U saopćenju komiteta se navodi kako će proglašava “obustava svih dolazećih letova u Dohu, počev od srijede navečer, 18. marta, na 14 dana, što se, po potrebi, može produžiti”, dodavši kako se od zabrane izuzimaju kargo i tranzitni letovi.

Svi katarski državljani će i dalje moći ući u državu nakon dvosedmičnog karantina.

Ova objava dešava se nakon saopćenja katarskog Ministarstva zdravstva, koje je potvrdilo 64 nova slučaja zaraze korona virusom u ovoj zaljevskoj državi, gdje je ukupno zaražena 401 osoba.

Do sada je testirano 7.950 osoba za COVID-19, a četiri od njih su se navodno oporavile.

Komitet je objavio kako su od nedjelje navečer suspendirani svi oblici javnog saobraćaja, među kojima su autobusi i nedavno otvoreni metro sistem.

Kako bi se ograničio fizički kontakt, iz komiteta navode kako svi državni radnici stariji od 55 godina, trudnice i svi oni koji imaju dugogodišnju bolest (dijabetes, hronične srčane bolesti) mogu raditi od kuća.

Poticaji u privrednom sektoru

Direktiva je istakla odluku katarskih vlasti od ranije, kada je suspendirano pohađanje škola, te kako će se nastava na daljinu odvijati u državnim i privatnim školama.

Premda nije u objavi komiteta, Ministarstvo privrede i industrije je u nedjelju objavio kako je zabranjeno posjećivanje restorana i kafića do daljnjeg, a moguća je kućna dostava hrane.

Objavljene su i mjere kada je riječ o bankarskom sektoru, uključujući poticanje banki da odgode naplatu pozajmica u privatnom sektoru, produživši grace period na šest mjeseci.

Mjere uključuju i izuzimanje hrane i lijekova iz poreznog sistema na šest mjeseci, kao i izuzimanje računa za vodu i struju od plaćanja poreda.

Izvor: Al Jazeera