Japan: Smrtna kazna za masovno ubistvo u domu za starije

Ubojstvo, Japan
Grupe za odbranu ljudskih prava navode da Uematsuovi stavovi odražavaju uvriježenu predrasudu u Japanu (EPA)

Japanski sud osudio je na smrt vješanjem bivšeg zaposlenog u domu za zbrinjavanje nejakih osoba zbog ubojstva nožem 19 invalida i ranjavanju drugih u najtežem masovnom napadu u poslijeratnom Japanu.

Okružni sud Yokohama osudio je 30-godišnjeg Satoshija Uematsua za ubojstvo i ozljede 24 štićenika i dvoje njegovatelja doma Yamayuri-en u srpnju 2016. godine, prenosi Beta.

Za vrijeme istrage i suđenja, Uematsu je ponavljao kako ne žali te da je pokušavao pomoći svijetu ubijanjem ljudi za koje smatra da su teret.

Skupine za obranu ljudskih prava navode da njegovi stavovi odražavaju uvriježenu predrasudu u Japanu prema osobama s invaliditetom.

‘Utjecaj Adolfa Hitlera’

Suđenje se usmjerilo na njegovo mentalno stanje kad je počinjen zločin, ali je glavni sudac odbacio zahtjev obrane da ga oslobodi zato što je mentalno nekompetentan zbog predoziranja marihuanom.

Ubojstva su slijedila plan koji je Uematsu opisao u pismu danom jednom članu parlamenta nekoliko mjeseci prije napada.

Uematsu je napustio posao u domu kada je bio suočen s tim pismom i primljen je na psihijatrijsko liječenje, ali je pušten dva tjedna kasnije, rekli su dužnosnici.

Uematsu je, također, rekao medicinskom osoblju i dužnosnicima da je na njega utjecala ideja nacističkog vođe Adlolfa Hitlera, čije je ubijanje osoba s invaliditetom viđeno kao namjera da se poboljša ono što je bila percepcija više rase.

Izvor: Agencije