Gantz pozvao na borbu protiv dvostruke krize u Izraelu

Gantz ima podršku 61 od 120 poslanika u parlamentu (EPA)

Benny Gantz, vođa izraelske centrističke stranke Plavi i bijeli, pozvao je u ponedjeljak na hitno sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva koja se treba suočiti s dvije krize, političkom i zdravstvenom, prenosi Hina.

Gantz, glavni politički protivnik premijera Benjamina Netanyahua, obećao je oformiti vladu koja će zaštititi Izraelce od korona virusa, ali i od “virusa podjele, mržnje i nesigurnosti”. 

“Kriza zbog korona virusa nije najgora kriza u izraelskoj historiji. Vidjeli smo i gore. Sve ćemo zajedno prevladati”, rekao je. 

Rivlin dao mandat Bennyu Gantzu

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin dao je mandat za sastav nove vlade Bennyju Gantzu, nakon konsultacija s liderima parlamentarnih stranaka u nedjelju. 

“Učiniću sve što je u mojoj moći da za nekoliko dana uspostavim patriotsku vladu”, rekao je Gantz.

Gantz ima podršku 61 od 120 poslanika u parlamentu.

Na nedavnim izborima u Izraelu najveći broj glasova dobila je stranka Likud aktuelnog premijera Benjamina Netanyahua, ali on nije uspio osigurati dovoljnu podršku u parlamentu.

Gantz, lider centrističkog saveza Plavo-bijeli, dobio je podršku dvije ključne stranke u pokušaju da osigura mandat, javila je Hina, pozivajući se na Reuters.

Odgođeno suđenje Netanyahuu 

U nedjelju je odlučeno da će proces za korupciju protiv Netanyahua biti odgođen za dva mjeseca, do maja, zbog pandemije korona virusa.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da će suđenje, koje je trebalo početi 17. marta čitanjem optužnice za tri slučaja korupcije protiv izraelskog premijera s najdužnim stažom, početi 24. maja.

Izvor: Agencije