Video: Satelit pokazao smanjenje zagađenja zraka iznad Italije

Izvor: YouTube/ESA

Opalo je zagađenje zraka iznad sjeverne Italije nakon što je Vlada uvela restrikcije u cijeloj državi zbog borbe s korona virusom, pokazale su satelitske snimke u petak, u novom primjeru utjecaja pandemije na onečišćenje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

U Kini, u kojoj je zaraza počela, pokazalo se smanjeno zagađenje nakon što je Vlada uvela zabranu putovanja i karantin, dok podaci iz Italije, koja je nekoliko sedmica kasnije snažno pogođena zarazom, sugeriraju sličnu stvar.

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da je naročito posmatrala opadanje emisija dušikovog dioksida, štetnog plina kojeg ispuštaju elektrane, automobili i tvornice, u dolini rijeke Po u sjevernoj Italiji.

„Iako mogu postojati neznatne varijacije zbog pokrivenosti oblacima i promjenjivog vremena, uvjereni smo da se smanjenje emisija koje vidimo poklapa s karantinom u Italiji zbog kojeg je manje saobraćaja i industrijskih aktivnosti“, izjavio je Claus Zehner iz ESA-e.

Oštar pad u Kini

Italija je najsnažnije zahvaćena zarazom u Evropi, s više od 17.000 potvrđenih slučajeva i više od 1.200 mrtvih, dok je Vlada provela najstrože kontrole pod kojima je ova zapadna zemlja bila od Drugog svjetskog rata.

Naučnici koji se bave utjecajem industrijskih i saobraćajnih emisija na klimatske promjene i ljudsko zdravlje pokušavaju shvatiti moguće implikacije pandemije dok ekonomija usporava, zračni promet je narušen te je uvedena karantin.

Satelitski podaci također pokazuju oštar pad krivulje po pitanju kineskih emisija dušikovog dioksida, najviše u Wuhanu, a potom i nad drugim gradovima, uključivo Peking.

Izvor: Agencije