SAD uručio protestnu notu ambasadoru Kine

Prvi glasnogovornik Vlade Kine tvrdi da je korona virus potekao iz SAD-a (EPA)
Prvi glasnogovornik Vlade Kine tvrdi da je korona virus potekao iz SAD-a (EPA)

State Department je pozvao kineskog ambasadora u SAD-u da bi mu uručio protest zbog komentara zvaničnika kineskog Ministarstva vanjskih poslova da je američka vojska mogla unijeti korona virus u grad Wuhan.

“Ambasador Kine je pozvan zbog izjave predstavnika kineskog Ministarstva vanjskih poslova povodom korona virusa”, izjavio je za Reuters izvor iz američkog državnog sekretarijata, koji je želio ostati anoniman, prenosi Tanjug.

Zhao Lijian, prvi glasnogovornik Vlade Kine i zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova, na društvenim mrežama je postavio izvještaj koji je objavila web-stranica iz Kanade koja se bavi zavjerama, a u kojem se sugerira da je korona virus potekao iz Sjedinjenih Američkih Država.

‘Uhvaćeni na djelu’

Prethodno je Zhao objavio video sa saslušanja u Kongresu SAD-a, u kojem sugerira da su američki centri za kontrolu i prevenciju zaraze “uhvaćeni na djelu”, govoreći da je nulti pacijent s korona virusom iz SAD-a.

U jednom od tvitova Zhao je naveo da je direktor Centra Robert Redfield priznao da su neki Amerikanci koji su, kako se činilo, preminuli od posljedica gripe, pozitivno testirani na korona virus.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump obustavio je na 30 dana sva putovanja iz 26 evropskih država u SAD, kako bi se spriječilo širenje korona virusa. Zabrana će se primjenjivati od petka u ponoć po američkom vremenu. Bilo je puno nejasnoća na koga se odnose zabrane. Zašto je to tako pitali smo Ivicu Puljića, koji se javio iz […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO