Provjere za ulazak u Evropsku uniju i moguća zabrana

Johansson: 'Ako provjera pokaže da postoje simptomi koji su prijetnja javnom zdravlju, može se odbiti ulazak trećeg lica u Uniju' (EPA)

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije u petak su ukazali na mogućnost da se na vanjskim granicama EU-a, uz provjeru identiteta, uvedu i provjere zdravstvenog stanja putnika koji žele ući na teritoriju njenih članica.

“Ako provjera pokaže da postoje simptomi koji su prijetnja javnom zdravlju, može se i odbiti ulazak trećeg lica u EU”, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Nakon sastanka u Briselu dodala je da postoji mogućnost da na unutrašnjim granicama Šengenske zone također budu uvedene zdravstvene provjere, prenosi Tanjug.

“Riječ je o odluci zemalja članica koja se ne odnosi na unutrašnje granične kontrole i, kao takva, ne mora biti prijavljena Evropskoj komisiji”, objašnjava Johansson.

Nove mjere na granicama

Pozvala je sve zemlje članice da prije uvođenja bilo kakvih mjera prema drugoj državi članici svoje korake međusobno koordiniraju.

Ukazala je i na važnost proporcionalnosti i pragmatičnosti mjera u cilju zaustavljanja širenja korona virusa u Evropi.

“Kad je riječ o mogućnosti da ulazak građana trećih zemalja u Šengensku zonu bude potpuno zabranjen, te mjere u nadležnosti su zemalja članica, ali ne i na nivou cijele Unije”, dodala je Johansson.

Najavila je EU vodič o mjerama koje se mogu preduzimati na granicama.

Istovremeno je istakla važnost činjenice da zemlje članice moraju prihvatiti svoje građane, ali i pomoći drugim građanima da stignu do svojih domova u fazi pojačanih mjera za suzbijanje pandemije virusa COVID-19.

Izvor: Agencije