Paket solidarnosti kompanijama zbog korona virusa

'Pandemija COVID-19  predstavlja izazov bez presedana za EBRD i regionalne operativne centre', rekao je predsjednik EBRD-a (EPA)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je da namjerava da u cilju prevazilaženja poteškoća zbog pandemije korona virusa izdvoji milijardu eura za pomoć kompanijama koje posluju u operativnim regionima EBRD-a.

“Paket solidarnosti” je prva takva mjera EBRD-a i banka najavljuje da je spremna da učini više ukoliko bude potrebno, prenosi Tanjug.

Prijedlog su danas odobrili dioničari banke koja primarno investira u razvoj privatnog sektora u 38 ekonomski slabije razvijenih zemalja.

Iz ovog fonda će se finansirati klijenti EBRD-a sa dobrom poslovnom bazom koji imaju trenutne probleme sa kreditnom likvidnošću.

‘Izazov bez presedana’

Predsjednik EBRD –a  Suma Chakrabarti  je upozorio da pandemija COVID-19  predstavlja “izazov bez presedana za EBRD i regionalne operativne centre”, navodi se u saopćenju banke.

“Da bismo iskazali solidarnost sa dioničarima, zemljama u kojima vodimo svoje operacije, našim partnerima i klijentima, danas smo osnovali fond EBRD od milijardu eura za naše klijente koji imaju probleme s likvidnošću, dokapitalizacijom ili dospjelim obavezama. Banka je spremna da odgovori i na nove izazove i aktivno prilagođava svoj finansijski instrumentarijum u skladu sa potrebama zemalja članica i međunarodne zajednice”, izjavio je predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj.

Suma Chakrabarti  je predočio da je ovo tek prvi odgovor EBRD-a na ekonomske izazove nastale zbog pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije