Irak: Šest poginulih u američkom zračnom napadu

Kataib Hezbollah je jedna od iračkih milicija koja je pomogla da se porazi ISIL (EPA)

Iračka administracija je saopćila kako je šest osoba poginulo u zračnom napadu kojeg su američke snage izvele tokom noći, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju Komande za zajedničke operacije pri Ministarstvu odbrane Iraka navodi se kako je poginulo šest osoba u napadu kojeg je SAD izveo u kasnim satima, usmjerenom na jedinice proiranske grupe Hashd al-Shaabi i vojsku.

Predsjednik Iraka Barham Salih američki napad nazvao je „kršenjem nacionalnog suvereniteta Iraka“.

Glasnogovornik Koalicionih snaga usmjerenih protiv ISIL-a predvođenih SAD-om Myles Caggins prije dva dana je saopćio kako je izveden raketni napad na kamp al-Taji, u Iraku, u kojem se nalaze pripadnici koalicionih snaga. Američki mediji su izvijestili da su poginula dvojica američkih vojnika i jedan Britanac, a da je 11 osoba ranjeno.

Potvrda Pentagona

Pentagon je ranije potvrdio da su Sjedinjene Američke Države gađale pet ciljeva proiranske milicije u Iraku, dan nakon napada u kojem su poginula dva američka vojnika, javlja Reuters.

Pogođena su skladišta oružja šiitske milicije Kataib Hezbollah širom Iraka, navodi Pentagon, dodajući kako su “napadi bili proporcionalni” i uništeno je oružje kojim su gađani Amerikanci i njihovi saveznici, prenosi Hina.

“Sjedinjene Američke Države su izvele defanzivne precizne udare protiv položaja Kataib Hezbollaha širom Iraka”, navodi se u saopćenju Pentagona.

Kataib Hezbollah je jedna od iračkih milicija koji su pomogli da se porazi grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pentagon je napad opisao kao “defanzivni, proporcionalni i direktan odgovor na prijetnju iranske šiitske milicije”, prenosi Tanjug.

U srijedu je 18 raketa pogodilo bazu Taji pored iračkoga glavnoga grada Bagdada, gdje se nalaze koalicijske snage, te ubile trojicu njihovih pripadnika.

Trumpovo odobrenje

Predsjednik SAD-a Donald Trump je nakon toga odobrio američkoj vojsci da uzvrati na raketni napad, kako smatra SAD, proiranske oružane frakcije u Iraku u kojem su poginula dva američka i jedan britanski vojnik, priopćeno je iz Pentagona, prenosi agencija Tanjug.

Američki ministar odbrane Mark Esper i načelnik glavnog štaba, general Mark Milley, nisu eksplicitno optužili ni proiransku frakciju Hezbollaha ni bilo koju drugu oružanu grupu, ali su jasno predočili da smatraju da je iza napada Iran, prenio je Tanjug.

Najmanje deset ljudi je ranjeno nakon što su rakete pogodile irački vojni kamp Taji, u kojem su stacionirane međunarodne snage.

Irački vojni zapovjednik naveo je da je to 22. raketni napad na američke vojne interese u toj bliskoistočnoj državi od kraja novembra prošle godine.

Pukovnik Myles Caggins, glasnogovornik vojske SAD-a u Iraku, na Twitteru je objavio da je više od 15 manjih raketa pogodilo bazu, ali nije ponudio više pojedinosti.

Izvor: Agencije