Američka zabrana letova pogodit će dva miliona putnika

American Airlines saopćio je da će danas biti obustavljeni letovi za Amsterdam, Frankfurt, Muenchen i Zuerich (Reuters)

Prekid svih putovanja na 30 dana između SAD-a i Evrope u okviru američkih mjera za obuzdavanje pandemije korona virusa utjecat će na 7.300 letova i više od dva miliona putnika, pokazuju podaci turističke agencije Cirium, prenosi AP.

Zabrana, međutim, neće utjecati na zemlje koje nisu članice Šengenske zone, kao što su Velika Britanija, Irska, Rumunija, Hrvatska, Ukrajina i nekoliko drugih evropskih država, uključujući i Srbiju, prenosi Beta.

Američki zvaničnici smatraju da najveća prijetnja od zaraze korona virusom dolazi iz Evrope.

Zabrana se, barem zasad, ne odnosi na američke državljane koji se vraćaju iz inozemstva.

Američki zdravstveni zvaničnici kažu da je izvor 70 posto zaraženih u SAD-u iz Evrope.

Obustava ili smanjenje broja letova 

Stručnjaci navode da je pad potražnje za avionskim prevozom u SAD-u najveći od napada na New York i Pentagon 11. septembra 2001.

Kompanija American Airlines saopćila je da će danas biti obustavljeni letovi za Amsterdam, Frankfurt, Muenchen i Zuerich, dok će za Pariz, Madrid i Barcelonu letjeti još sedam dana.

Broj letova za London bit će smanjen.

Letove će obustaviti ili smanjiti i druge aviokompanije, kao što su Delta, United Airlines, ali i strane kompanije, kao što je Lufthansa.

Američke aviokompanije sada su finansijski jače nego nakon terorističkog napada 2001. te zasad nema potrebe za intervencijom vlade, međutim, sve zavisi od trajanja zaraze i dužine obustave letova.

Izvor: Agencije