Turska i Rusija dogovorile detalje primirja u Idlibu

Dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u devetogodišnjem sirijskom ratu (EPA)

Turski i ruski zvaničnici u većoj mjeri dogovorili su pojedinosti primirja u sirijskoj pokrajini Idlib, potvrdio je turski ministar odbrane Hulusi Akar nakon trodnevnih pregovora između predstavnika dviju zemalja, javlja Reuters.

Prošle sedmice Turska i Rusija, koje su podržavale suprotstavljene strane u sirijskom sukobu, dogovorile su prekid vatre kako bi zaustavile eskalaciju sukoba u Idlibu koja je uzrokovala raseljavanje gotovo milion ljudi te dvije zemlje dovela blizu direktne konfrontacije.

Prema sporazumu, turske i ruske snage zajednički će patrolirati duž autoputa M4, koji povezuje istok i zapad Sirije, te uspostaviti sigurnosni koridor s obje strane.

Ruska delegacija došla je ove sedmice u Ankaru kako bi raspravila pojedinosti sporazuma.

“Uveliko smo postigli dogovor. U ovom trenutku napadi su prestali, a primirje je na snazi. Zajedničko patroliranje počet će 15. marta duž autoputa M4. Naše kolege raspravljaju o detaljima”, rekao je Akar.

U međuvremenu je agencija Anadolija objavila da su predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin telefonom razgovarali o događanjima u Idlibu.

U saopćenju Kremlja navodi se da su čelnici razgovarali o provođenju dogovora koji je između Rusije i Turske postignut 5. marta.

Rečeno je da je tokom razgovora izraženo zadovoljstvo zbog znatnog smanjenja napetosti u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

Sagovornici su ponovo potvrdili važnost zajedničkih napora, prije svega dvojice ministara odbrane, s ciljem da se osigura prekid vatre i nastave redovni razgovori na različitim nivoima, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

Također, predsjednici su donijeli odluku o kontinuiranom nastavku dijaloga na više nivoa, uključujući i bilateralne susrete.

Prijašnji pregovori propali

Erdogan je u srijedu rekao da se Turska neće libiti čak i snažnije vojne akcije u Idlibu ako dogovor o primirju bude prekršen.

Potom je Akar potvrdio da su sve turske snage ostale na svojim položajima u Idlibu.

Dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u devetogodišnjem sirijskom ratu. Moskva podržava predsjednika Bashara al-Assada, a Turska neke pobunjeničke grupe.

Nekoliko prijašnjih dogovora o okončanju borbi u Idlibu propalo je.

Dogovor je cementirao osvajanja koja su na terenu ostvarile snage koje imaju podršku Rusije nad pobunjenicima koje podržava Turska, prenosi Hina.

Taj dogovor, s druge strane, ograničava napredak Assadovih snaga i ublažava najveći turski strah – priljev novih sirijskih migranata koji bi se priključili već postojećima u Turskoj, kojih je 3,6 miliona.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak kasno poslijepodne da se poštuje primirje u Idlibu, koje su 5. marta dogovorile Turska i Rusija, prenijela je Anadolija.

“Prebrodili smo opasnu napetost koja je bila prisutna u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu. To je bilo moguće zahvaljujući sporazumu koji su postigli ruski i turski čelnici na sastanku u Moskvi 5. marta”, poručila je Zaharova.

Izvor: Agencije