EU: SAD zabranio putovanja jednostrano i bez konsultacija

Američki predsjednik Donald Trump objavio je odluku o uvođenju zabrane ulaska u SAD iz Šengenske zone (EPA)

Korona virus je globalna kriza, nije ograničena na bilo koji kontinent i stoga je potrebna saradnja, a ne jednostrani potezi, reakcije su čelnika Evropske unije na američku zabranu putovanja iz Evrope u Sjedinjene Američke Države.

“Evropska unija ne odobrava činjenicu što su Sjedinjene Američke Države uvele zabranu putovanja jednostrano i bez konsultacija”, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, prenosi Hina.

“Korona virus je globalna kriza, nije ograničena na jedan kontinent i traži saradnju, a ne jednostrane poteze”, dodaje se u izjavi.

Trump: ‘Morao sam brzo djelovati’

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da se nije mogao konsultirati s evropskim partnerima prije donošenja restrikcija u putničkom saobraćaju jer je morao brzo djelovati.

Dodao je kako se nada da će ponovno uspostavljanje putničkih veza s Kinom i Evropom vrlo brzo biti moguće, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trumpova odluka

Trump je objavio odluku o uvođenju zabrane ulaska u Sjedinjene Američke Države iz Šengenske zone.

Zemlje nekadašnje Jugoslavije, osim Slovenije, izuzete su jer nisu članice te zone, koja je, nakon Kine, najpogođeniji dio svijeta.

Zabrana stupa na snagu u petak u ponoć, trajat će 30 dana i odnosi se na 26 zemalja zone slobodnog kretanja ljudi u Evropi.

U tim državama najviše je potvrđenih slučajeva korona virusa izvan kontinentalne Kine.

Do 11. marta zabilježena su 17.442 oboljela i 711 umrlih.

Izvor: Agencije