WHO proglasio pandemiju korona virusa

Korona virus COVID-19, koji se proširio u najmanje 114 zemalja svijeta i prouzročio smrt više od 4.000 ljudi, u srijedu je i službeno proglašen pandemijom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Ovo je prva pandemija prouzročena korona virusom“, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Sve zemlje mogu promijeniti tijek ove pandemije”, rekao je on, prenose agencije.

“WHO 24 sata dnevno procjenjuje razinu epidemije i sada smo zabrinuti i alarmantnom razinom širenja i intenzitetom te alarmatnim razinama nečinjenja”, kazao je Tedros, prenosi Hina.

U protekla dva tjedna broj slučajeva zaraze virusom COVID-19 izvan žarišta u Kini porastao je 13 puta, a broj zahvaćenih zemalja utrostručen je, rekao je Tedros.

Umrlo više od 4.350 ljudi

Ukupan broj slučajeva u svijetu premašio je 119.000 u 114 zemalja i teritorija, a umrlo je više od 4.350 osoba.

Unatoč proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolirati, Tedros je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnom provedbom odgovarajućih zdravstvenih mjera.

U međuvremenu je Kina, gdje se virus prvi put pojavio krajem prošle godine, objavila da je stanje bolje te je više gradova spustilo razinu izvanrednog stanja i olakšalo restrikcije kretanja.

Donesena je i odluka da tvrtke mogu polako ponovno početi sa svojim aktivnostima u Wuhanu, dan nakon što je predsjednik Xi Jinping posjetio taj grad, epicentar zaraze.

Broj zaraženih u kontinentalnoj Kini sada je 80.778, s 24 nova slučaja u utorak. U Kini je od korona virusa preminulo više od 3.000 osoba.

Nakon Kine Italija je najteže pogođena zemlja.

U Italiji je uslijed posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo još 196 osoba, čime je ukupan broj žrtava povećan na 827, prenosi Anadolija.

Glavni direktor Civilne zaštite Angelo Borrelli u Rimu je održao konferenciju za medije na kojoj je iznio posljednje podatke u vezi sa zarazom korona virusa te je pojasnio kako je trenutačno 10.590 zaraženih, a da, ako se tome doda broj umrlih i oporavljenih, onda su virusom zaražene ukupno 12.462 osobe.

Broj umrlih, u odnosu na utorak, veći je za 196 i iznosi 827.

Nakon Kine najpogođenija Italija

Korona virus u Italiji se prvo pojavio u sjevernoj pokrajini Lombardiji 21. veljače.

Budući da zabrana kretanja samo u dijelu sjevernih pokrajina nije urodila plodom, Vlada je u ponedjeljak zabranila sva putovanja, osim nužnih, kao i javna okupljanja u cijeloj Italiji do 3. travnja, a zabranila je i sportska događanja.

Iran je u srijedu objavio 63 nova smrtna slučaja zbog korona virusa, pa se broj umrlih u zemlji penje na 354, što je čini jednom od najteže stradalih u svijetu.

Vlasti su prijavile i 958 novooboljelih, pa je sada broj zaraženih u zemlji 9.000, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije