Krivolovci u Keniji ubili jedinu ženku bijele žirafe

Bijela žirafa je privukla pažnju javnosti 2017. kada je prvi put otkrivena u kenijskom rezervatu (EPA)

Jedini primjerak ženke bijele žirafe u Keniji i njezinog mladunčeta ubili su krivolovci u rezervatu na istoku zemlje, javlja AFP.

Ta izuzetno rijetka životinja nije primijećena ni u jednoj drugoj zemlji svijeta, prenosi Hina.

Leševi dviju žirafa bijele kože, koja je posljedica veoma rijetke pigmentacije, pronađene su pošto su ih ubili krivolovci u rezervatu u Garissi, na istoku Kenije.

Sada je na životu ostao samo jedan mužjak bijele žirafe, čiju su majku ubili krivolovci, navodi se u saopćenju organizacije Ishaqbini Hirola koja upravlja rezervatom.

Nemaju karakteristike albinizma

Bijela žirafa je privukla pažnju javnosti 2017. godine kada je prvi put otkrivena u kenijskom rezervatu i kada je okotila dvoje mladunaca.

Posljednja bijela žirafa došla je na svijet prošle godine.

Bijele žirafe nemaju karakteristike albinizma, nego genetskog stanja zvanog leucizam, koji je posljedica nedostatka pigmenta i koji je otkriven kod nekih bijelih tigrova.

Izvor: Agencije


Povezane

Ekolozi koji rade na obalama Kenije upozoravaju da je zbog krivolova pred izumiranjem više vrsta kornjača. Sarađuju s lokalnim ribarima kako bi zaustavili lovokradice i obnovili populacije tih ugroženih reptila. Priča novinarke Al Jazeere Catherine Soi.

Published On 03 Mar 2019

Neki su crni, neki bijeli, a svi su ugroženi. Iako je svetski dan nosoroga, pažnja svjetske javnosti usmjerena ja na njihovo svakodnevno ubijanje. U Južnoj Africi vodi se sudski postupak potiv šest članova organizovane kriminalne grupe za krivolov.  

Published On 23 Sep 2018

Istraživački odjel Al Jazeere odlazi na tajni zadatak i razotkriva krijumčare koji stoje iza trgovine rogom nosoroga i korupcije koja omogućuje tu unosnu djelatnost.

Published On 14 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO