General: Sumorne prognoze o mirovnom sporazumu u Afganistanu

SAD je počeo povlačenje trupa iz Afganistana, kako je i predviđeno mirovnim sporazumom s talibanima (EPA)

Visoki američki zapovjednik na Bliskom istoku dao je sumornu procjenu realizacije mirovnog procesa s talibanima u Afganistanu, jer je broj napada talibana i dalje veliki, javlja AP.

General Frank McKenzie je rekao da nema povjerenje da će talibani ispuniti svoje mirovne obaveze, prenosi Tanjug.

Američki general je pred komitetom za oružane snage Zastupničkog doma kazao da postoji plan da se broj američkih vojnika do ljeta smanji na 8.600, ali da za sada “SAD nema razrađene vojne planove” za potpuno povlačenje u roku od 14 mjeseci, koliko je predviđeno sporazumom.

“Do danas je broj napada veliki i nije u skladu s procjenama o provođenju mirovnog plana. Ukoliko nisu u stanju smanjiti broj napada i politička odluka bit će donijeta u skladu s tom situacijom”, upozorio je McKenzie.

Okončati 18-godišnji rat u Afganistanu

Dodao je da njegov optimizam ili pesimizam u tom pogledu nemaju nikakvog značaja, jer će odluka biti donesena na osnovu činjenica i situacije na terenu.

SAD je počeo povlačenje svojih trupa iz Afganistana, kako je i predviđeno mirovnim sporazumom s talibanima, a predsjednik Afganistana Ashraf Ghani je obećao da će, poslije jednosedmičnog odgađanja, u ponedjeljak početi puštati na slobodu zarobljene talibane.

Na sporazum SAD-a i talibana se gleda kao na pokušaj Washingtona da okonča 18-godišnji rat u Afganistanu.

Sljedeći važan korak na tom putu bili bi, kako se smatra, unutar-afganistanski pregovori o budućnosti zemlje, u kojima bi učestvovale sve frakcije, uključujući i talibane.

Izvor: Agencije