Sjeverna Koreja ponovo testirala rakete

Kim je obećao da će sjevernokorejsku artiljeriju učiniti najjačim svjetskim oružanim servisom kojeg će se svi plašiti, tvrde mediji (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadgledao je drugu artiljerijsku vojnu vježbu u sedmici, objavili su državni mediji, u periodu u kojem ta zemlja nastavlja jačati svoju vojnu moć.

Izvještaj državne agencije KCNA uslijedio je samo dan nakon što je Južna Koreja otkrila lansiranje tri projektila kratkog dometa sa sjevernokorejske istočne obale.

KCNA je navela da je Kim iskazao veliko zadovoljstvo sposobnostima projektila u vježbama, kojima se testirala njihova spremnost da izvrše brzi kontranapad.

Novine Rodong Sinmun su objavile fotografije na kojima se vidi lansiranje raketa iz višecjevnih bacača i napad na metu na otoku.

Rakete letjele oko 200 kilometara

KCNA je dodala da je Kim obećao da će sjevernokorejsku artiljeriju učiniti „najjačim svjetskim oružanim servisom kojeg će se svi plašiti“, ali nije spomenuo ništa što bi se odnosilo na SAD ili Južnu Koreju.

Vojno zapovjedništvo Južne Koreje ranije je izvijestilo da rakete ispaljene iz istočnog grda Sondoka, te da su letjele oko 200 kilometara na maksimalnoj visini od 50 kilometara prije nego što su eksplodirale u vodama između Korejskog poluotoka i Japana.

Kim je vojnim vježbama prisustvovao i 28. februara i 2. marta, što su bila prva testiranja od novembra prošle godine.

Vježbe su izvedene u jeku globalnog straha od korona virusa, čiji nijedan slučaj u Sjevernoj Koreji nije zvanično registrovan, ali državni mediji tvrde da su hiljade ljudi smještene u karantin iz prevencije.

Izvor: Agencije