Njemačka podrška obnovi dijaloga Srbije i Kosova

Vučić je ranije najavio da će se sastati s Merkel (EPA)
Vučić je ranije najavio da će se sastati s Merkel (EPA)

Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Berlinu i najavljenog susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da Njemačka pruža punu podršku brzom obnavljanju dijaloga Srbije i Kosova.

Dijalog bi trebala predvoditi Evropska unija, a pod pokroviteljstvom šefa evropske diplomatije Josepa Borrella kao posrednika.

Tako je iz kabineta kancelarke Merkel definiran odgovor na pitanje Tanjuga šta će konkretno biti tema razgovora predsjednika Srbije i njemačke kancelarke.

Još nije definiran termin susreta

Iz kabineta ne mogu navesti tačan datum susreta Merkel i Vučića jer se sastanci njemačke kancelarke obično saopćavaju svakog petka za sljedeću sedmicu.

Vučić je prošle sedmice najavio da će se sastati s njemačkom kancelarkom za desetak dana, da će razgovarati o Kosovu i da će ti razgovori svakako biti teški zbog suprostavljenosti stavova Berlina i Beograda prema tom pitanju.

“Imamo dobre i korektne odnose, ali razgovori sa Angelom Merkel o pitanju Kosova neće biti laki”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije


Povezane

Specijalni predstavnik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell odgovorio je na navode korisnika Twittera koji su poručili da narod Kosova želi saznati šta se dešava iza scene u Washingtonu i Briselu. Grenell je naveo da je Washington fokusiran na ekonomski razvoj i radna mjesta. U Mitrovici je gost Al Jazeere bio profesor […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO