Milioni žena ostali kod kuće iz protesta zbog nasilja

Fabrike u Meksiku su neuobičajeno tihe jer je mnogo žena ostalo kod kuće (Reuters)
Fabrike u Meksiku su neuobičajeno tihe jer je mnogo žena ostalo kod kuće (Reuters)

Više miliona žena u Meksiku nisu otišle na posao, u škole i vladine službe, pridruživši se drugom danu protesta protiv nasilja i mačo kulture, javlja Reuters.

Cilj štrajka, koji se održava pod sloganom “Dan bez nas”, jeste da se pokaže kakav bi život bio kada bi žene nestale iz društva, prenio je Tanjug.

Ovaj oblik protesta uslijedio je nakon masovnih demonstracija na Međunarodni dan žena.

Na sjeveru Meksika, u gradu Ciudad Juarez koji se nalazi na granici sa SAD-om, fabrike su neuobičajeno tihe jer je mnogo žena ostalo kod kuće.

Prazni stolovi uposlenica

Protestu su se pridružile i žene domorodačkog porijekla na jugu zemlje, kao i radnice Ministarstva vanjskih poslova.

Na videosnimcima postavljenim na internetu vide se prazni stolovi zaposlenih u ministarstvu i poruke na stolicama kojima se opominje na nasilje nad ženama.

Paola Rojas, kolumnistkinja dnevnika El Universal, ostavila je svoj prostor u novinama prazan, osim hashtaga u znak podrške protestima.

Meksički predsjednik Andres Manuel Obrador razljutio je prošle sedmice brojne žene sugerišući da su se u proteste infiltrirali konzervativci i drugi kritičari njegove vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

U Zagrebu se, na Dan žena, petu godinu zaredom održava Noćni marš. Organizator događaja “Feministički kolektiv Faktiv” i ove je godine pozvao žene da stanu jedna uz drugu i poruče: “Dosta je”. Iza Zagreba se javila Nikolina Zavišić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO