Hrvatski policajci od srijede štite grčku granicu

Hrvatski policajci odabrani su na osnovu svog ranijeg iskustva na poslovima zaštite državne granice (EPA)

Hrvatski policajci od srijede će biti angažirani u zaštiti grčke granice, u okviru operacije Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex), objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Prema zapovijedi glavnog direktora policije Nikole Miline, u utorak su u zajedničku operaciju Frontexa “Rapid Border Intervention 2020” poslana četiri policijska službenika koji će biti angažirana na poslovima zaštite državne granice u Helenskoj Republici, navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Hitna intervencija na granici u Grčkoj pokrenuta je odlukom Frontexa, a na osnovu zahtjeva Grčke i shodno odredbama Uredbe o graničnoj i obalnoj straži.

Operacija će početi 11. marta i završit će u maju ove godine.

Područje zajedničke hitne operacije jest grčko-turska kopnena granica, gdje će biti upućeno 100 policijskih službenika iz zemalja članica Evropske unije.

Boravak planiran do 8. aprila

Hrvatski policajci odabrani su za sudjelovanje na osnovu svog ranijeg iskustva na poslovima zaštite državne granice, poznavanja engleskog jezika te izvrsne psihofizičke spreme.

Njihov boravak planiran je do 8. aprila 2020, kada će biti poslana sljedeća rotacija policijskih službenika, koji će ondje boraviti do planiranog završetka operacije u maju.

Prema najavama, zavisno od okolnosti na grčko-turskoj granici, zatim logističko-tehničkih kapaciteta na tom području te traženjima Grčke, postoji mogućnost produženja trajanja operacije, kao i proširenja kontingenta policijskih službenika koji sudjeluju u ispomoći, izvijestio je MUP.

Grčka se našla na udaru migrantskog vala nakon što je susjedna Turska, koja je primila približno četiri miliona izbjeglica, 29. februara saopćila da otvara svoje granice.

Izvor: Agencije