Evropski vojni zapovjednici pozitivni na korona virus

General-potpukovnik Christopher Cavoli i nekoliko članova osoblja sami su se izolirali iz predostrožnosti (EPA)

Najmanje dvojica vrhovnih evropskih vojnih zapovjednika pozitivni su na korona virus nakon konferencije u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, dok se zapovjednik američke vojske u Evropi (USAEUR) izolirao se u slučaju da je i on bio izložen, saopćili su u utorak zvaničnici.

General-potpukovnik Christopher Cavoli i nekoliko članova osoblja američkog garnizona u njemačkom gradu Wiesbadenu sami su se izolirali “iz predostrožnosti i slijedili su preporučene protokole”, izjavio je američki vojni sekretar Ryan McCarthy, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Moguće izlaganje dogodilo se u petak, na konferenciji zapovjednika kopnenih snaga, čiji je USAEUR bio domaćin u Wiesbadenu, potvrdio je u utorak glasnogovornik John Tomassi.

Tomassi nije želio da kaže za koga se smatralo da je zaražen u vrijeme trajanja konferencije, ali dvojica su učesnika od ada rekla da su pozitivni na virus.

Novi virus

Zaražen je zapovjednik poljskih oružanih snaga, general Jaroslaw Mika, koji je bio pozitivan na korona virus kada je testiran po povratku u domovinu.

Ministarstvo kaže da se 57-godišnji Mika osjeća dobro i da su svi s njim na putovanju u Wiesbadenu stavljeni u karantin.

Kod većine ljudi novi korona virus uzrokuje samo blage ili umjerene simptome, mada za neke, posebno starije odrasle osobe i ljude koji imaju postojeće zdravstvene probleme, može uzrokovati teže bolesti, uključujući upalu pluća.

Prema tvrdnjama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), osobe s blažim oblikom COVID-19 oporavljaju se otprilike dvije sedmice, onima s težim oblikom bolesti može biti potrebno tri do šest sedmica da se oporave, ali ogromna većina pacijenata će se oporaviti.

Konferencija USAEUR-a u Wiesbadenu okupila je 24 visoka vojna zvaničnika iz NATO-a, Evropske unije, Belgije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Gruzije, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Latvije, Litvanije, Holandije, Poljske, Španije, Rumunije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije