Puigdemont pozvao na nastavak borbe za nezavisnu Kataloniju

Gotovo 100.000 osoba okupilo se u južnom francuskom gradu Perpignan, prema navodima tamošnje policije, dok organizatori navode broj od 150.000 okupljenih (EPA)

Bivši lider španske pokrajine Katalonije Carles Puigdemont pozvao je okupljene na mitingu u Perpignanu na jugu Francuske na nastavak borbe za nezavisnost Katalonije, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Trebamo se pripremiti za konačnu borbu, prevazići greške, sumnje i slabosti“, rekao je on u Perpignanu koji mnogi separatisti smatraju „Sjevernom Katalonijom“.

Približno 100.000 osoba okupilo se u tom francuskom gradu, prema navodima tamošnje policije, dok organizatori navode broj od 150.000 okupljenih.

Puigdemont, kojeg sada štiti zastupnički imunitet Evropskog parlamenta, prvi put se nalazi nadomak Španije, koja je protiv njega izdala nalog za hapšenje.

Bivši lider Katalonije nije se smio kretati prije imuniteta po Francuskoj koja usko sarađuje sa španskom policijom.

Nezadovoljni Vals

Puigdemonta su primile i lokalne vlasti što je izazvalo nezadovoljstvo bivšeg francuskog premijera Manuela Valsa, porijeklom iz Katalonije. Vals je rekao da „lokalne vlasti velikom pompom dočekuju političkog zvaničnika koji je pobjegao iz Španije gdje je pokrenut sudski postupak protiv njega“.

„Taj separatista (Puigdemont) nema ništa progresivno u sebi jer tvrdi da dolazi u ‘Sjevernu Kataloniju’ a ne u Francusku“, ocijenio je Vals i dodao kako je to nepoštovanje susjedne države.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski Parlament proglasio nezavisnost.

Tadašnja španska centralna Vlada je, reagirajući na taj događaj, suspendirala autonomiju Katalonije, smijenila njenu Vladu, raspustila Parlament i uvela direktnu upravu Madrida u toj regiji.

U međuvremenu su iz Španije u Belgiju pobjegli Puigdemont i još nekoliko separatističkih zvaničnika, navode agencije.

Izvor: Agencije