U Afganistanu ubijena dva američka vojnika

Afganistan
Period reduciranog nasilja počet će u petak u ponoć po lokalnom vremenu (AP)

Dvojica američkih vojnika ubijena su, a šestorica ranjena u afganistanskoj pokrajini Nangarhar na istoku zemlje, rekao je američki dužnosnik.

Incident se dogodio u subotu u okrugu Sherzad, kada je muškarac u afganistanskoj uniformi pucao iz automatske puške na združene američke i afganistanske snage, rekao je glasnogovornik američke vojske u Afganistanu pukovnik Sonny Leggett.

Ranjenim vojnicima pružena je liječnička pomoć, dodao je, prenosi Hina, dok agencija Anadolija tvrdi da je život izgubio i jedan afganistanski vojnik.

Međutim, u drugim izvještajima sugeriše se da je pucnjava između afganistanskih i američkih snaga za vrijeme zajedničke operacije izazvala žrtve na objema stranama.

“Još prikupljamo informacije pa se još ne zna uzrok ili motiv napada”, rekao je Leggett, dodavši da se “incident istražuje”.

Četiri poginula ove godine

U ranijoj izjavi u subotu, Leggett je saopštio da su združene snage bile zahvaćene u direktnoj vatri.

Ne zna se jesu li u pozadini pucnjave talibani, ili je uzrok bila svađa između savezničkih snaga – afganistanskih i američkih.

Nangarhar je među nemirnijim pokrajinama, a tamo su uporišta i talibana i pripadnika Islamske države Iraka I Levanta (ISIL).

Od početka 2020. četvorica američkih vojnika poginula su u Afganistanu u incidentima povezanim s borbenim djelovanjem, a 20 ih je poginulo prošle godine.

U Afganistanu je smješteno oko 12.000 američkih vojnika. 

Izvor: Agencije