Predsjedavajući Afričke unije: Trumpov plan poput aparthejda

U središtu 33. samita Afričke unije su rješavanje sukoba i postizanje razvoja u Africi (Reuters)

Čelnici Afričke unije (AU) odbacili su u nedjelju plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, ocijenivši da se njime krši više rezolucija Ujedinjenih naroda i Unije.

Afrički čelnici okupili su se u nedjelju u etiopskoj prijestolnici Addis Abebi na 33. samitu Afričke unije u čijem središtu su rješavanje sukoba i postizanje razvoja u Africi.

Novi predsjedavajući Afričke unije, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, usporedio je američki plan s aparthejdskim režimom.

“Podsjetio me na strašnu priču kroz koju smo prošli u Južnoafričkoj Republici”, rekao je Ramaphosa koji je u nedjelju preuzeo predsjedanje Unijom od egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, prenosi Hina.

Razmatranje libijske krize

Palestinci su odbili Trumpov plan smatrajući ga nepravednim.

Oni kažu da taj mirovni plan ide na ruku Izraelu i omogućuje mu pripojenje okupiranih teritorija, što se kosi s međunarodnim pravom.

Palestinski čelnici su odmah odbili pregovore na toj osnovi. 

Dvodnevni samit Afričke unije održava se na temu “Ušutkavanje oružja”, odražavajući ciljeve Agende 2063 AU-a.

Cilj Agende, pokrenute 2013. godine, je transformacija afričkih država tokom 50 godina i uspostava sigurnosti i mira širom kontinenta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres prisutan je na samitu na kojem će također biti razmotrena libijska kriza.

Izvor: Agencije