Eskalacija trgovinske krize: Izrael blokirao palestinski izvoz

Palestinci su rekli da njihove akcije imaju za cilj da izvrše pritisak na Izrael da ukine zabranu (AP)
Palestinci su rekli da njihove akcije imaju za cilj da izvrše pritisak na Izrael da ukine zabranu (AP)

Izraelska vojska u nedjelju je blokirala palestinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, što je dovelo do eskalacije trgovinskog rata koji traje već mjesec dana i to usred zabrinutosti zbog obnove nasilja. 

Nakon instrukcije Ministarstva odbrane Izraela, vojska je rekla da ne može da dozvoli Palestincima da prenose svoje proizvode preko svog kopnenog prelaza u Jordan koji je jedina direktna izvozna ruta Zapadne obale ka vanjskom svijetu. 

Palestinska uprava, koja ima podršku Zapada, tvrdi da su izraelske snage na kontrolnim punktovima blokirale isporuke povrća na putu u inostranstvo, prenosi Beta.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je izvoz povrća u Izrael prošle godine dostigao 88 miliona dolara i da je činilo 68 procenata ukupnog izvoza povrća. 

Kriza je izbila u septembru kada su Palestinci odlučili da prestanu da uvoze govedinu iz Izraela. 

Palestinska uprava saopštila je da je većina od 120.000 goveda koje su Palestinci mjesečno uvozili iz Izraela prethodno uvezena u tu zemlju i da im više odgovara da ih uvoze direktno iz inostranstva. 

Bojkot Palestinaca

Izgledalo je da taj potez ima za cilj da smanji ekonomsku zavisnost Palestinaca od Izraela. 

Ubrzo nakon objave u septembru izraelski uzgajivači stoke su zabilježili pad na svom tržištu i vršili pritisak na izraelske vlasti da preduzmu akciju. 

Odgovoreno je zabranom uvoza palestinskih proizvoda što je navelo Palestince da prošire svoj bojkot i prestanu da uvoze izraelsko povrće, voće, piće i mineralnu vodu. 

Palestinci su rekli da njihove akcije imaju za cilj da izvrše pritisak na Izrael da ukine zabranu. 

Izrael je rekao da će normalna trgovina biti obnovljena kada Palestinci ukinu zabranu uvoza stoke kojom je kriza počela. 

Trgovinska kriza poklapa se sa porastom nasilja nakon objavljivanja bliskoistočnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su Palestinci odbacili. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO