Naučnici: ‘Klimatski haos’ izaziva nestanak pčela

Populacije pčela proširile su se hladnijim sjevernim regijama, no to nije dovoljno za nadoknadu gubitaka u ukupnom broju (Reuters)
Populacije pčela proširile su se hladnijim sjevernim regijama, no to nije dovoljno za nadoknadu gubitaka u ukupnom broju (Reuters)

Znanstvenici su upozorili da je “klimatski kaos” izazvao pad broj pčela diljem svijeta.

Novo istraživanje pokazuje da se vjerojatnost da se pronađe pčele na bilo kojem mjestu u Europi i Sjevernoj Americi smanjila za trećinu od 1970-ih godina.

Rastuće temperature sve će više izazivati pad njihova broja, koji je veći nego što se prije mislilo, kažu znanstvenici, prenosi Hina.

Pčele su ključne za oprašivanje mnogih vrsta voća, povrća i drugih biljaka u divljini.

Bez njih podbacili bi neki usjevi, smanjila se raspoloživa hrana za ljude i brojne druge vrste.

Pad mnogo veći nego se mislilo

Tim Newbold s University College London (UCL) kaže da su neka ranija istraživanja pokazivala da se pčele “sele” prema sjeveru Europe i Sjeverne Amerike, onako kako se očekuje uz klimatske promjene.

“No, ovo je prvi puta da smo uspjeli s klimatskim promjenama povezati lokalni nestanak pčela i naseljavanje na drugim mjestima, što pokazuje jasan utjecaj klimatskih promjena na smanjivanje njihova broja”, dodao je.

Pad broja pčela mnogo je veći nego što je ranije mislilo, kaže voditelj istraživanja Peter Soroye sa Sveučilišta Ottawa u Kanadi.

“To smo povezali s klimatskim promjenama, a posebno s ekstremnim temperaturama i klimatskim kaosom koji klimatske promjene proizvode”, rekao je.

Pčele su najsnažnije pogođene u južnim dijelovima poput Španjolske i Meksika, zbog češćih vrlo toplih godina.

Populacije pčela proširile su se hladnijim sjevernim regijama, no to nije dovoljno da nadoknadi gubitke u njihovu ukupnom broju.

‘Alarmantno’ otkriće naučnika

Jonathan Bridle i Alexandra van Rensburg sa Sveučilišta Bristol opisali su otkriće kao “alarmantno”.

Komentirajući u časopisu Science, napisali su: “Nova studija doprinos je rastućem korpusu dokaza o alarmantnim, raširenim gubicima bioraznolikosti i stopama globalnih promjena koje premašuju kritične točke otpornosti ekosustava.”

U svijetu postoji oko 250 vrsta pčela.

Prema stručnjacima, pad broja pčela uočen je u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i izazvan je raznim prijetnjama od gubitaka staništa do bolesti i korištenja pesticida.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO