Kineski naučnici: Ljuskavac najvjerovatniji domaćin korona virusu

Meso ljuskavca smatra se delicijom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini (EPA)

Kineski naučnici ustvrdili su da je ljuskavac, sisar kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor korona virusa koji je usmrtio više od 600 ljudi u Kini, prenosi agencija Hina pozivajući se na svjetske agencije.

“Posljednje otkriće bit će od velike važnosti za prevenciju i kontrolu porijekla virusa”, objavio je na službenom sajtu Poljoprivredni fakultet Univerziteta Južne Kine, koji je predvodio istraživanje.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji iako je zaštićen međunarodnim pravom. Meso ljuskavca smatra se delicijom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svjetski fond za zaštitu prirode.

Korona virus je u Kini usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30.000. Vjeruje se da je epicentar zaraze tržnica u Wuhanu u centralnoj pokrajini Hubei, gdje se prodaju i divlje životinje.

Genom novog soja korona virusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 posto s onim kod zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Xinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci “najvjerovatniji domaćin” virusa.

Brža dijagnostika

No, profesor veterinarske medicine na Univerzitetu u Hong Kongu Dirk Pfeiffer upozorio je da studija ne može još konačno potvrditi da su virus prenijeli ljuskavci.

“Konačne zaključke možete izvući samo ako usporedite prevalenciju (korona virusa) između različitih vrsta na osnovu reprezentativnih uzoraka, što ovi uzorci gotovo sigurno nisu”, rekao je Pfeiffer.

Tim naučnika s Univerziteta u Hong Kongu objavio je da je razvio bržu dijagnostičku metodu za otkrivanje korona virusa. 

“Rano otkrivanje zaraženih korona virusom postao je trenutni izazov u svijetu zbog razvoja epidemije”, saopćili su s Univerziteta.

Naučnici navode da novi uređaj, s najnovijom tehnologijom mikrofluidnih čipova, može otkriti virus u samo 40 minuta, u poređenju s trenutno korištenom metodom polimerazne lančane reakcije (PCR), koja traje sat i po do tri sata.

Izvor: Agencije